Kulturbyggarna

10 internationella stjärnor

De har skapat kulturer och byggt företag vars framgångar slagit världen med häpnad – inspireras av tio högaktuella HR-personligheter.

NEIL MORRISON (bild)
Penguin Random House

HR-chefen som fick det svåra uppdraget att förena två organisationer med vitt skilda företagskulturer när förlagsjättarna Penguin och Random House gick samman. Med ett inspirerande ledarskap och strategisk personalpolitik lyckades han. Anlitas ofta som föreläsare där han talar om vikten av strategisk rekrytering.

 

HERMINIA IBARRA
London School of Economics

Född på Kuba, utbildad på amerikanska Yale, forskare vid franska Insead och nu tung professor på prestigefyllda LEC. Författare till bästsäljarna Act Like a Leader. Think Like a Leader och Working Identity. Skriver återkommande om ledarskap, karriär och organisationsutveckling i Harvard Business Review, Wall Street Journal och New York Times.

 

SIMON SINEK
Författare & föreläsare

Simon Sineks gärning är marinerad i en kort fråga: »Why?« Varför går du upp på morgonen? Varför gör du som du gör? Varför finns ni?

Simons framträdande på TED Talk, How Great Leaders Inspire Action, är ett av de mest populära. Sinek anser att en bra vd ska offra sig själv framför sina anställda:

»Har du det jobbigt i familjen skulle du aldrig adoptera bort ett barn. Varför ska det vara annorlunda i ett företag?«

 

VLATKA HLUPIC
The Management Shift

Kroatienfödd ekonomiprofessor som hamnar i topp när världens mest inflytelserika personer inom HR och organisationsutveckling listas. TED-talare och författare till bästsäljaren The Management Shift. Vlatka Hlupic förespråkar humanistiska företag där organisationer och företagskulturer anpassas mer efter anställda och kunder – mindre till toppchefer och aktieägare.

 

ROBERT GENTZ
Zalando

Den tyska e-handelsplattformen har vuxit rekordsnabbt sedan 2008 och har i dag över 10 000 anställda. Robert Gentz och hans två medgrundare har inte bara lyckats med tillväxten utan även rekryteringen och företagskulturen. Zalando är i dag Tysklands populäraste arbetsgivare. Stort personligt ansvar, högt i tak och kontinuerliga uppföljningar är framgångsreceptet.

 

VALERIE HUGHES-D’AETH
BBC

Basar för personal och kompetensutveckling på den brittiska public service-jätten. Det har inte varit oproblematiskt för den kommersiella Valerie Hughes-D’Aeth, men hon har rett ut flera stormar och gjort om den tidigare tungrodda organisationen till en modern och dynamisk arbetsplats som premierar nya idéer och affärsmässighet.

 

RICHARD CARR
Bain & Company

De amerikanska managementkonsultfirmorna är inte direkt kända för sin personalpolitik. Men under Richard Carr har Bain valt en egen linje. Alla förväntas jobba stenhårt, men stor tonvikt läggs också på personlig utveckling, fysisk hälsa och en generös kollektivistisk laganda.

 

KRIS DUNN
Kinetix

Kaxig it-chef som hatar inkompetens och älskar passion. Dunn menar att ständigt förbättrade processer och talangrekrytering är begrepp som även måste appliceras på HR-avdelningarna. En extremt kommunikativ chef som inte är rädd för att sticka ut hakan. Bloggar om organisationsutveckling och rekrytering på Fistful of Talent och HR Capitalist.

 

FELICIA FIELDS
Ford

Rekryterades till jobbet när den amerikanska fordonsbranschen stod vid katastrofens rand. Fords nye vd Alan Mulally insåg att om han skulle rädda Ford utan statliga stödpaket så var han tvungen att få med sig de anställda. Felicia Fields blev länken mellan chefer och anställda i det omfattande förändringsarbete som räddade Ford och gjorde det framgångsrikt igen.

 

LASZLO BOCK
Google

Förmodligen världens mest inflytelserika HR-chef just nu. Fast han kallar sig inte HR-chef utan »Head of People Operations« vilket illustrerar sökordsjättens syn på sina anställda. Medarbetarna har höga förväntningar på sin arbetsgivare, som rankas som en av världens mest attraktiva. Det är ömsesidigt. Laszlo Bock och hans stab är kända för sina mätningar av produktivitet, kreativitet och effektivitet.

Text: Jonas Malmborg

Publicerad: söndag 25 mars, 2018