SOMMARLÄSNING

Boktips: 14 rätt i sommar

Handböcker, ledarskapsanalyser och andra pärlor – här är sommarens bästa läsning för HR-intresserade! Läs om juryns alla nomineringar till utmärkelsen Årets HR-bok 2024.


Toxiska chefer: Så hanterar du ledare som missbrukar sin makt

Martina Skowronska

»Många har tyvärr erfarenheter av ledarskap som skapar rädda organisationer och leder till ohälsa. Den här boken ger praktiska och mentala verktyg för att skapa förändring, om man som anställd råkar ha dåligt ledarskap i sin närhet. Även de som aspirerar på att bli chefer eller ledare kan ha nytta av att lära sig vilken typ av ledarskap som främjar välmående och engagemang – samt vilka beteenden man ska undvika. Skillnaden mellan gott och dåligt ledarskap kanske inte är så enkel, men författaren gör ett bra försök till förklaring. Konkreta tips och verktyg varvas med personliga berättelser, vilket gör läsningen lätt och varierande.«


Totalförsvar för chefer

Freddy Jönsson Hanberg

»Frågeställningar som rör riskhantering, säkerhet, informationssäkerhet, kontinuitetsplanering, omvärldsbevakning och geopolitiska faktorer behöver finnas på högsta ledningens och styrelsens bord. Det har blivit extra tydligt efter Rysslands angrepp på Ukraina och därför har totalförsvarsplanering blivit en högaktuell fråga, för alla organisationer. Boken ger överblick och hjälp i arbetet med att hålla sig förberedd på en rimlig nivå. Överskottet från försäljningen doneras till Ukraina.«


I love AI: Hur du tar tillvara magin med AI

Arash Gilan

»Utvecklingen inom AI går blixtsnabbt, och vi förväntas hänga med och förstå. Här beskrivs bakgrunden till och användningen av AI, samtidigt som det är en handbok för alla som är nyfikna och vill göra en förändring i sitt liv. Författaren lyckas mycket väl med ambitionen att få läsaren att förstå AI och hur det kan tillämpas praktiskt. Författaren ger också perspektiv på människans utveckling, som skapande och tänkande varelse i förhållande till ny teknik. En fråga som vi får med oss är hur nästa generation kommer att se på AI när de, till skillnad från oss, inte begränsas av vår bild av nutiden.«


När samarbetet skaver: En ledares handbok i att förstå, förebygga och hantera konflikter

Tamara Mašković Wängborg

»En riktigt tydlig och strukturerad bok som skickligt kopplar ihop området konflikthantering med ledarskap, organisation, samarbete och kommunikation. Författaren har en gedigen bakgrund inom konflikthantering och medling – och bidrar med många värdefulla insikter, råd och verktyg till såväl HR som ledare och chefer.«


Resilient ledare: Träna förmågan att hantera motgångar och andra påfrestningar

Kristina Bähr

»Resiliens är ett allt vanligare begrepp, som syftar på förmågan att anpassa sig till störningar som hotar stabilitet eller utveckling. Den här boken handlar om vad vi behöver för att stärka vår motståndskraft och anpassningsförmåga. Läsaren får praktiska och mentala verktyg, och dessutom god förståelse för hur man bygger upp sin egen resiliens. En bok för dig som vill bli bättre rustad för utmaningar i vardagen och på arbetsplatsen.«


Kommunikation för ledare: Om internkommunikationens betydelse för att nå framgång

Eva Cohen

»En ovärderlig resurs för ledare som vill förbättra sin förmåga att kommunicera effektivt. Med  teori och praktiska exempel visar författaren hur god kommunikation kan förstärka ledarskap och främja engagemang bland medarbetare. Det gör boken särskilt relevant för dem som söker verktyg för att navigera och leda genom förändringar.«


Design thinking och konsten att bemästra hajar: En steg för steg-guide för att lösa problem med kreativitet och handlingskraft

Helena Frisk

»Titelns undertext beskriver väl vad det handlar om. Detta är en användbar bok inom projektledning, verksamhets­utveckling – och rent generellt inom ledarskap. Kan läsas från pärm till pärm, såväl som uppslagsbok inför specifika uppgifter. Läsaren lotsas bland annat genom dubbeldiamantmodellen, kopplat till inspelningen av filmen Hajen och de problem som uppstod då. Har även utsetts till Årets projektledarbok 2024.«


Tystnadens pris: Hur du upptäcker, hanterar och motverkar tystnadskultur

Susanne Hydén och Kenth Åkerman

»En bok du ska läsa för att få kunskap om hur du hanterar och motverkar tystnads­kultur. Författarna tar sig grundligt an ett angeläget och ständigt aktuellt ämne som sällan belyses. Med individ och organisationens bästa i åtanke blir vi guidade med fakta, exempel och användbara verktyg mot en öppen, inkluderande och orädd organisation.«


Hitta rätt i stället för att leta fel: Vägen till ett gladare liv, bättre relationer och oslagbara team

Gunnel Ryner

»En bok som kommer att skaka om dina tankar och tända en gnista i ditt sinne. Den är inte bara inspirerande utan också vetenskapligt grundad. Denna pärla av glädje får oss att byta spår, från problem och negativitet till att fokusera på våra styrkor och hur vi fungerar. Och inte minst, hur vi kan vända oss själva och våra organisationer mot framtiden. Här finns något för alla, oavsett om du läser från ett perspektiv som individ eller som del av en grupp. Bäst av allt? Den är fullpackad med övningar och metoder för att kunna förverkliga detta tankesätt i våra organisationer.«


Ta din tid: Gör mindre men bättre

David Larsson Heidenblad

»En högaktuell bok för alla som vill koncentrera sig på det som är viktigt på riktigt. Samtidshistorikern David Larsson Heidenblad lyfter fram de bästa metoderna för att koncentrera sig på det väsentliga i livet. Han ger oss insikter via berättelser från akademi och näringsliv, men också från techvärlden och strategispel. Allt för att hjälpa oss att få tid över och samtidigt åstadkomma mer och bättre – genom att göra mindre.«


Bubbelhoppa: En metod för att förstå andra

Emma Stenström

»Titeln vill få oss att associera till att vi ska lämna vår egen ›bubbla‹ för att förstå hur andra människor har det, i sina bubblor. Författaren vill att vi ska vidga våra perspektiv och öka förmågan att tänka nytt, vilket på sikt kan ge ökat och bättre samarbete människor emellan. Boken är delad i tre: före, under och efter hoppet. Vi får flera praktiska tips på hur vi kan förhålla oss till våra olikheter som individer och därmed förstå varandra bättre. Läs och våga hoppa!«


Klokfaktorerna: 10 förmågor som förenar 100 framgångsrika ledare

Svante Randlert

»Djupgående analys av vad som gör en ledare framgångsrik, med grund i en omfattande AI-analys av djupintervjuer. Här avslöjas tio avgörande egenskaper som är gemensamma för framstående ledare inom olika sektorer. Genom att kombinera aktuell forskning med praktiska råd erbjuder boken verktyg för personlig och professionell utveckling. Idealisk läsning för alla som strävar efter att utveckla sitt ledarskap.«


Kära ledarskap

Simon Elvnäs och Stefan Söderfjäll

»Nytt, spännande samarbete mellan två ledarskapsprofiler som, utifrån olika perspektiv, studerar mänskliga beteenden – särskilt hos ledare och chefer. Det komplexa ledarskapet omfamnas på ett enkelt och lättillgängligt sätt. Och vi påminns, bland annat, om hur ledarskap uppstod en gång i tiden. Deras podd med samma namn är för övrigt ett bra tips.«


Mångfald i praktiken: Handbok för inkluderande arbetsplatser

Gabriella Fägerlind

»Tar upp vad mångfald och inkludering innebär i arbetslivet – samt vilka analyser, insatser och åtgärder man kan behöva göra inom en organisation. De sju diskrimineringsgrunderna förklaras, och varfördet är viktigt att arbeta med DE&I. Vi får också en genomgång av olika områden och processer internt som kan behöva en genomlysning av DE&I.«


Publicerad: torsdag 13 juni, 2024