Dilemma

Snart sommarfest på ­jobbet. Vad gör man när man misstänker att chefen har alkoholproblem?

Vi frågade Ann-Charlotte Palm, In Vision Consulting

»Det är säkert inget ovanligt problem. Men – vad är egentligen skillnaden om det är en kollega eller om det är chefen? Det kanske är lite känsligare men rent medmänskligt är det egentligen ingen skillnad. Hur som helst måste man agera och prata med vederbörande. Man kan ju hoppas att man har en så bra dialog med chefen att det inte känns konstigt, inte konstigare än med någon annan. Det är alltid en svår fråga att ta upp förstås, speciellt om man har misstankar men inte vet. Men det bör inte vara skillnad på en chef eller annan medarbetare. Är man dessutom HR-ansvarig är det extra viktigt att ta upp det.«

Ska en chef dricka alkohol med sina anställda?

»Så länge det handlar om normalkonsumtion, och ingen blir berusad, då ser jag inte ett moraliskt problem med det. Det gäller ju alla. Men man ska akta sig för att bli så berusad att man inte har koll på vad man säger. Det är inget bra kollegor emellan, men kraven på en chef är strängare.«

Om det ändå händer, vad gör man då?

»Då är det förmodligen läge för HR att dagen efter ta ett snack i enrum med den personen. Man får fråga vederbörande: ›Vad tänker du om gårdagen?‹ På samma sätt som man pratar med en annan medarbetare som blir för berusad.«

Ska företag helt avstå från att servera alkohol?

»Det är givetvis också ett alternativ, då kommer man ju runt problemet. Det kanske är det sundaste. Men jag vet inte hur många företag som skulle göra så. Möjligen om de bedriver en verksamhet där man är lite påpassad. På de ställen jag jobbat har vi serverat alkohol, men samtidigt har det förväntats att folk inte blir för berusade. Men det är klart ett alternativ. Det är nog bra för alla, speciellt om det finns någon med alkoholproblem. För sådant vet man ju inte alltid innan och då kan man få en besvärlig situation som går överstyr.«

Text: Tommy Jeppsson

Publicerad: måndag 11 juni, 2018