Foto: Niclas Kindahl

I huvudet på ...

Bygger för framtiden

När Patrik Ondracek hade svårt att rekrytera arbetskraft till sitt byggbolag löste han problemet genom att ordna svenskundervisning för nyanlända ...

Tanken var att Patrik Ondracek skulle jobba som elektriker när han hivade studentmössan i luften 1989. Men som uttrycksfull pådrivare, en klassiskt gulröd personlighet, har han i stället slagit sig fram som proaktiv entreprenör. De senaste fyra åren har han förvandlat ett konkurs­hotat byggbolag på ­ruinens brant till ett lönsamt tillväxtföretag med ambitioner att omsätta en halv miljard kronor år 2021. Bland annat genom att tänka helt nytt runt ­kompetensförsörjning.
Här berättar han om…

… entreprenörskap
»Jag har tappat ­räkningen på hur många företag jag startat genom åren. Det är allt från skiv­bolag och VVS-företag till foto­fabriker och ett golfgymnasium. Vissa saker har ­såklart inte fungerat, men jag är ingen tänk om ­människa. När jag startade bolaget i fotobranschen visste jag inte ens hur en kamera fungerade.«

… vikten av en positiv inställning
»Enligt Kay Pollak kan man välja glädje, att vara en glad gubbe i stället för en sur gubbe, och det håller jag med om. Ligger du bakom en bil som kör i 35 kilometer i timmen på en 50-väg blir du kanske irriterad i stället för att tänka: vad ­intressant! Jag försöker undvika att slösa energi på saker som jag ändå inte kan påverka.«

… språkproblem i byggbranschen
»2016 hade vi jättemycket att göra men det var svårt att rekrytera arbetskraft. När vi sökte personal var det många sköna, kompetenta typer från Ukraina, Polen, Ungern och Lettland som hörde av sig. ­Bekymret var att de inte kunde prata svenska så även om jag ville kunde jag inte anställa dem. ­Inför nästa sommar ville jag undvika att hamna i samma sits igen, och började fundera på om det fanns ett annat sätt att kunna hantera den arbetskraft som kom hit.«

… att förvandla konferensrummet till en ­skolsal
»Jag ringde en lärare på SFI och undrade om jag kunde köpa hennes tjänster. ­Sedan började vi erbjuda gratis undervisning åt tre mannar två dagar i veckan, tre timmar åt gången ­efter arbetstid. Jag var tydlig med att jag inte kunde garantera jobb efter examen, men att det eventuellt fanns öppningar. Alla tre nappade på erbjudandet trots att det inte fanns några garantier.«

… känslan på examensdagen
»Du skulle ha varit här när de tog examen. Från att inte ha kunnat säga ett ord på svenska berättade de obehindrat om ­deras ­familjesituation, hur och varför de kom till ­Sverige samt förklarade vad olika verktyg heter och ­används till. Det var häpnadsväckande. Två månader senare, i januari 2018, fick de jobb som snickare hos oss. Utbildningen kostade oss 50 000, men det är småpengar sett till det vi fått tillbaka. Om vi var ett större företag skulle sådana här utbildningar bli återkommande. Förstå vilken sluss in på arbetsmarknaden i byggbranschen det skulle kunna bli. «

… att våga satsa
»Vi kanske inte ­behöver fler inköpare just i dag, men genom att göra omvärldsanalyser begriper jag ju att vår tjänstemannastyrka kommer vara betydligt större om bara några år. Så varför vänta? Jag ­letar ­efter kompetent ­personal ­redan nu, sedan kan det vara för sent.«

… att göra avtryck
»Förra helgen bjöd jag in kunder och leverantörer till AW. Jag ville göra någonting annorlunda, så då hyrde jag in en universitets­kör som kom och underhöll. Jag funderar ofta på vad jag kan göra för att vi ska gå genom bruset. I fjol reste vi till Åre och spelade in en påkostad film i hopp om att den skulle bli viral på sociala medier. Att synas och göra avtryck är ett sätt att skapa ett starkare varumärke i ett företag. Det ger resultat, inte minst i en så konservativ bransch som ­byggbranschen.«

Text: Henrik Lenngren
Foto: Niclas Kindahl

Publicerad: fredag 31 augusti, 2018

PATRIK ONDRACEK

Titel: Vd på Melander Bygg i Norrköping.
Dold talang: Är ödmjuk.
Nätverk: Dolphins Network.
Motto: Ge aldrig upp!
Första jobbet: Elektriker.
Bästa egenskap: Min lyhördhet.
Stort intresse: Är intresserad av universum.

 

Patrik Ondracek – uppfinningsrik serieentreprenör.