»Nej, nu tror jag det är dags för en löneförhöjning ...«

Karriär

Sätt din egen lön

Största dagdrömmen, när pengarna ­börjar sina redan kring den 10:e i månaden? Kanske denna, som brittiska elektroniska vadslagningsbolaget Smarkets prövat att uppfylla. 

Via en intern webbsida får med­arbetarna veta vad alla tjänar. Och än mer kittlande: Dessutom sätta lönerna själva. Halvårsvis lämnas ansökningar in där de propagerar för sina lönepåslag. Som kollegorna sedan antingen kan ge tummen upp eller ned till. HR slår ­sedan fast ett belopp.

Företagets kommunikationschef Marco Bilello menar i en programförklaring att det åtminstone blir en rättvisare lönesättning. Ett sätt för uppskattade och begåvade men kanske blyga genier att träda fram, och slippa se sig omkörda av kollegor med mer välsmorda munläder.

I Sverige prövar webblösningsföretaget Meridium fria lönesättningar på liknande vis. Och skriver i en utvärdering:

»På jobbet finns ofta mentaliteten att man vill ha så stor del av kakan som möjligt, även på bekostnad av andra. Detta har skapats av att många företag traditionellt behandlat de anställda som omyndiga och utbytbara resurser.«

Men:

»När medarbetarna känner lojalitet till företaget, har full tillit och känner respekt till dem man arbetar tillsammans med så kommer också rättvisa ­löneanspråk naturligt.«

Man håller alltså tillbaka hästarna i ­lönestriden. Låter ju ­heltryggt. Eller? 

Publicerad: onsdag 12 december, 2018

När medarbetarna känner lojalitet till företaget, har full tillit och känner respekt till dem man arbetar tillsammans med så kommer också rättvisa ­löneanspråk naturligt.