Hälsa

Sov längre – höj lönen!

Alla vet att sömnbrist kan leda till stress och koncentrationssvårigheter, och en massa besvärliga sjukdomar om man har otur.

Detta slår förstås ekonomiskt igenom i verksamheten. Och Sverige är långt ifrån skonat: En färsk kartläggning av företagshälsoföretaget Avonova visar att var fjärde anställd kvinna och 16 procent av männen ­lider av sömnproblem. »Arbetsgivare  tjänar på att uppmuntra sina medarbetare att gå hem i tid och så långt som möjligt undvika att kontakta dem utanför arbetstid«, slår företagets chefs­läkare fast.

Runtom i världen söker företag intensivt efter lösningar som förbättrar medarbetarnas hälsa – och kommer tillrätta med det alltmer växande problemet att vi sover mindre och sämre. Undersökningar visar exempelvis att vi sedan smarttelefonen slog igenom ­sover en halvtimme mindre per dygn.

Ett av de mer innovativa ­förslagen kommer från det japanska företaget Crazy, som verkar inom bröllopsbranschen, och som ger bonuspoäng till anställda som sovit minst 6 timmar varje natt under hela arbetsveckan. Medarbetarna kollas via en app och kan, enligt World Economic Forum, tjäna runt 5 000 kronor att växla in i Crazys företagskafeteria. Utvilad och helmätt, med andra ord.

Publicerad: tisdag 26 mars, 2019