Varför kan vi inte lägga ifrån oss mobilen? Anders Hansen vet!

Hälsa & teknik

Digitalt begär

Anders Hansen visar att våra hjärnor faktiskt inte är funtade för livet med mobilen.

»Det vi glömmer gång på gång är att vi är utvecklade för en helt annorlunda tillvaro än den vi lever i nu. På många sätt är vi fortfarande stenåldersmänniskor och vår hjärna är inställd på att överleva i en värld där människor svalt ihjäl och dog av djurattacker«, säger författaren och neuroexperten Anders Hansen.

I sin nya bok Skärmhjärnan visar han vad resultatet blir när den uråldriga hjärnan utsätts för och reagerar på den digitala världens oavbrutna flöde av stimulanser. Hur distraktionen från till exempel sociala medier och multitasking leder till sämre koncentration. Att inlärningen försvåras och i förlängningen kan störa hjärnans möjlighet att skapa det man kallar långtidsminnen.

Bäddat alltså för problem, privat – och på jobbet!

Ska cheferna göra som i ­skolan och samla in de privata mobilerna på morgonen, och blocka till ­exempel Snapchatappen, som för övrigt jämförs med heroin i boken?

»Ärligt talat så tror jag att det är så här: Så länge som det finns möjlighet att få de tusentals beroendeframkallande dopaminkickar som mobilen dagligen erbjuder, och som många av apparna är skapade för att framkalla – ja, då dras vår uppmärksamhet förstås dit. Den behöver inte ens vara påslagen! ­Ligger där ändå och knaprar i sig av vår mentala bandbredd.«

»Så om man ska till exempel hålla ett möte eller utföra andra uppgifter som kräver koncentration: Lämna mobilerna utanför rummet. Själv har jag den aldrig där jag ska arbeta, och aldrig i sovrummet.«

Sedan är det detta med sömn­problemen, som kan leda till depressioner. Anders Hansen berättar om sin egen praktik som psykiatriker och hur »varannan patient« han mött de senaste åren »tar upp frågan om sömntabletter«:

»Kanske är mobilens viktigaste effekt att den tar så mycket av vår tid att vi inte hinner göra sådant som skyddar mot depression, som att motionera, umgås med andra och sova ordentligt.«

Det låter ju otroligt … deppigt. Hur vända detta beroende rätt?

»Jag tror att grunden är just att inse hur vår hjärna fungerar och hur mobilen exploaterar vår evolutionära sårbarhet. Då blir det enklare att få motivation till att begränsa sin skärmtid, så att man hinner med det som verkligen får oss att må bra.« 

Text: Pontus Dahlman

Publicerad: fredag 10 maj, 2019

ANDERS HANSEN

Gör: Psykiatriker, läkare och expert på den mänskliga hjärnan. 

Bakgrund: Bästsäljande författare till bland annat boken Hjärnstark. Hur motion och träning stärker din hjärna. I nya boken Skärmhjärnan visar han via de senaste forskningsrönen vad den digitala tekniken ställer till med i våra hjärnor och tipsar om vägar till ett hälsosammare liv.

Plus: I podcasten Psykiatrikerna möter han och läkarkollegan Simon Kyaga hjärnforskare från det internationella toppskiktet (finns bland annat på Itunes).

Lämna mobilerna utanför rummet. Själv har jag den aldrig där jag ska ­arbeta, och aldrig i sovrummet.