I HUVUDET PÅ SOFIA BRAX

Alltid en öppen dörr

HR-stjärnan Sofia Brax vill förändra hur vi ser på rekrytering och integration – nu bjuder hon in hela världen till sitt vardagsrum.

Var sjätte vecka bjuder Sofia Brax – chef för HR, kommunikation och hållbarhet på Collector – in tjugo nyanlända och tjugo personer som jobbar inom HR till sitt vardagsrum. Med träffarna, som hon kallar After workshop, hoppas hon kunna bidra till att HR förändrar sin syn på integration. Och så småningom
även sina processer för att kunna rekrytera nyanlända.

För HR People berättar hon…

… om att bjuda in världen till sitt vardagsrum:

»Jag hade slutat som HR-chef på Lindex efter tretton år för att vara konsult med inriktning på förändringsarbeten. Jag hade också en längtan efter att få jobba med integration och ideella aktiviteter: ›Vad enkelt det skulle kunna vara om man som HR bara ändrade lite i sina roller och processer för att skapa en större öppenhet‹, tänkte jag. Under ett år gick jag på Anna Lindh Academy, en utbildning i mänskliga rättigheter. I samband med examen skulle vi berätta om hur vi kan använda den kunskap och de lärdomar vi fått. De flesta som gick kursen jobbade i stora organisationer och hade tjusiga tankar om hur de skulle förändra policyer och skapa stora program och så för att göra världen bättre. Men vad kunde jag göra? Jag var konsult, jag försökte i och för sig få uppdrag där jag fick jobba med hållbarhetsfrågor, men just då hade jag inget företag i ryggen. Men så kom den här idén till mig: Jag ska ha workshoppar, jag ska använda mitt nätverk, bjuda in personer som flyttat till Sverige och som vill komma in på arbetsmarknaden. Och så ska jag kalla det After workshop och låta dem mötas i mitt vardagsrum. Och så började jag. Ganska snabbt har det fått väldigt stor spridning, nu har jag personer som ber om att få komma och föreläsa. Varje gång är vi ungefär 40 personer, 20 nyanlända och 20 från HR. Jag har ett stort vardagsrum, det går att röja så att alla får plats. Formen har utvecklats allt eftersom men när det kommer in någon som föreläser i något ämne som berör alla, kopplat till vad vi vill med våra liv, självledarskap eller värderingar, då blir det så himla bra!«

… om vad som händer i mötet mellan HR och de nyanlända:

»Det blir så jämlikt när alla blir berörda. Då blir det en annan typ av dialog väldigt snabbt. Direkt efter föreläsningen eller workshoppen har vi knytkalas, där alla får ta med sig mat från sitt hemland. Då händer det också någonting, man får stå och berätta om sin farmors recept och så äter vi. Jag brukar säga att det viktigaste i det här rummet är kärlek. Här ska vi bara hjälpa varandra så gott det går, så uttryck det du behöver nu och ta tag i någon och börja coacha varandra. Och så börjar man coacha varandra, och då är det alltid någon som ska på någon intervju eller har skrivit ett cv. Och den sista kvarten går då åt att man ska sprida nätverk, ingen får gå ifrån mitt hus utan att de har tre personer som de ska kunna träffa. Varje kontakt ska leda till tre nya och så blir det som ett kedjebrev.«

… hur hon hittar de nyanlända:

»När flyktingvågen kom 2015 jobbade jag på Lindex vid centralstationen och det var då jag såg alla ungdomar komma till centralen. Då började jag bjuda in ungdomar att träffa mina döttrar och så fick de bjuda in sina kompisar. Så då var vi hemma hos mig, en kväll i veckan och lagade mat. Via de nätverken försökte jag hitta till dem som skulle ut i jobb, men det tog väldigt mycket tid. Men sedan hittade jag en tjej som jobbar med svenska för invandrare, SFI, som kan gå ut till lärarna och genom dem fråga de olika eleverna om de vill komma till mig. Det har gjort det mycket enklare för mig.«

När vi är pressade och stressade är det lätt att välja att rekrytera någon med samma profil som vi själva, menar Sofia Brax.

… varför det är så svårt med integration:

»Våra hjärnor är hela tiden inställda på att vi söker oss till de människor som ser ut som oss, vi söker trygghet, och så går vi på en annan sida av trottoaren när vi möter någon som är okänd. Det är många som sagt till mig, men herregud, du kan ju inte bjuda hem okända människor i ditt hem! Det tycker många känns konstigt. Men det är ju just det jag vill göra. Dels blir det en helt annan stämning när man är hemma och inte på någon lokal och så den tilliten som man bygger där kanske också kan inspirera andra att … Jag tror att när man är hemma hos mig, då tycker de att jag bjuder till som bjuder hem, och då bjuder alla till för att skapa tre fantastiska timmar. Efteråt får jag mycket mejl och sms. Många skriver att de var så nervösa innan. Jag tror att många tänker att ›vem är den där kvinnan?‹. Så de är ju nervösa. Sedan är de så himla glada efteråt, att de tog sig modet att komma.«

… hur bra HR-Sverige är på att jobba med integration:

»Jag tror att vi blir bättre och bättre. När det gäller it-folk och ingenjörer, som har varit bristyrken, där har man ju verkligen sett fördelen. De HR-människor som är med på After workshop säger efteråt att de måste själva gå hem och se över hur de rekryterar in, hur de kan möjliggöra att välja bort perfekt svenska som en prioritet och tänka att vi kan faktiskt ändra i våra egna roller, att vi blir mer flexibla i rekryteringarna. Vi behöver lära oss att stanna upp och tänka hur vi kan göra något nytt när vi rekryterar. Alla är så pressade och då är det ju lätt att välja någon som har samma profil, samma utbildning som man är van vid. Jag tror inte att man sett vilken affärsnytta det är att bli bättre på integration.«

… om sin roll som HR- och hållbarhetschef på Collector Bank.

»Jag hade det väldigt roligt som konsult, jag jobbade för många fina organisationer kopplade till hållbarhet. Men så ringde Collector och jag fick träffa vd:n och så lät det så fantastiskt spännande. Att få göra den här resan och positionera om och göra företaget mer hållbart, det lät bra. Redan när jag lämnade Lindex så var det personer som sade ›åh varför söker du dig inte till Collector, dina värderingar skulle passa så bra överens med deras värderingar‹. När de sedan ringde sa det klick. Just nu jobbar vi med att synliggöra medarbetarnas värderingar. Många företag har värderingar, och de flesta känner till sina företags värderingar. Men om du verkligen ska få skillnad i engagemang så gäller det att medarbetaren får syn på och blir medveten om sina egna värderingar. Och när de är synliggjorda och vi har pratat om dem kan de göra kopplingen hur deras värderingar bidrar till företaget. Jag har fått mycket idéer från organisationen vad vi skulle kunna göra, högt och lågt, vilket kommer göra att vi bygger vårt varumärke ännu starkare inifrån.

På vårt bröllop sa min svärmor att om du vill skapa en hållbar relation så ska du alltid vara sann mot dig själv och säga vad du vill, innan ni börjar kompromissa med varandra. Det är så ofta man föreslår något som man tror att den andra partnern vill ha. Och redan där har man tappat lite av sig själv. Så säg vad som är viktigt för dig först, lyssna på den andre – därefter kan ni kompromissa. Det här är något som jag haft med mig när jag drivit förändringsarbeten på företag också.«

Text: Fredrik Emdén
Foto: Anders Bergstedt

Publicerad: måndag 21 oktober, 2019
Fönster mot världen. På Collector har Sofia Brax högsta prioritet på att synliggöra medarbetarnas värderingar.

 

SOFIA BRAX

Gör: Chef för HR, hållbarhet och kommunikation på Collector Bank.

Ålder: 51 år.

Familj: Gift med Johan, 2 döttrar, Ella 20 och Ester 18.

Bor: I Göteborg.

Motto: »Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.«

Nätverk: »Har bland annat byggt ett stort nätverk med alla härliga HR- och hållbarhetsmänniskor samt alla nysvenskar som kommit på mina workshoppar.«

Udda fakta: »Läste fel i en platsannons och hamnade i Göteborg av misstag – vilket blev väldigt lyckat för här träffade jag kärleken och fick Ella & Ester! Dessutom drömmer jag om att skriva boken FiloSofia

 

Om du verkligen ska få skillnad i engagemang så gäller det att medarbetaren får syn på och blir medveten om sina egna värderingar.