FOTO: CHRISTOPHER ROGEL BLANQUET/LÄKARE UTAN GRÄNSER

Karriär

Läkare utan gränser söker HR-specialister!

Om äventyret lockar och du vill jobba humanitärt – samtidigt som du utvecklar din HR-kompetens – är möjligheterna stora just nu.

Visste du att man kan arbeta med HR för Läkare utan gränser? Just nu är HR-specialist en av de mest akuta profilerna som söks för fältarbete. Vi ringde upp HR-koordinatorn Eva Strömberg, som hösten 2019 kom hem från en postering i Libyen. Tidigare har hon också varit i Elfenbenskusten och Kongo för Läkare utan gränser – nu arbetar hon med organisationens rekrytering.

Vad är det specifikt Läkare utan gränser letar efter?

»Människor med en stark HR-bakgrund. Det handlar inte bara om att man ska kunna rekrytering, det är ett brett arbete och en klar fördel om man jobbat länge. Sedan ska man vara intresserad av humanitära frågor och vara redo för att arbeta på instabila platser, där säkerhetsläget är ett annat än hemma.«

Varför är det så viktigt med HR-specialister i Läkare utan gränsers team?

»Man tänker ju på läkare i första hand, men många ickemedicinska profiler behövs bakom kulisserna. Med ekonomi, logistik eller HR-frågor. Vi är en stor arbetsgivare i de länder vi arbetar och det är delvis samma HR-frågor som vi brottas med hemma, som rekrytering och arbetsplatsfrågor, men det handlar också om att anpassa policyer till lokala lagar och regler.«

Varför arbetar man inte med lokala HR-specialister?

»På många platser saknas kompetensen. HR-frågor kan vara känsliga rent säkerhetsmässigt och det är svårt att fatta vissa beslut för en lokal person. Vi som kommer som HR-koordinatorer behöver ofta lära upp människor på plats och bygga deras kompetens.«

Vad kan det ge att arbeta med Läkare utan gränser?

»Otroligt mycket. Rent professionellt får man arbeta mycket bredare, hemma är man kanske specialist på rekrytering, här får man jobba med ekonomi- och budgetfrågor som kan vara tätt länkade med HR. Man måste vara kreativ och lösa nya problem och genomföra utbildningar. Och man lär man sig oerhört mycket om sig själv eftersom man ställs inför helt nya utmaningar.«

Det måste vara en bra merit?

»Jag tror och hoppas att arbetsgivare ser det så. Man jobbar både i team och självständigt, lär sig hantera olika ledarskapsstilar, tvingas fatta beslut och vara aktiv på ett sätt som man kanske inte alltid gör i Sverige.«

Du har varit på tre platser i Afrika, har du aldrig varit rädd?

»Nja, jag vet inte riktigt. Kongo och Libyen är ju konfliktzoner, så ja … Osäkerheten är en del av arbetet, men det har aldrig avskräckt mig. Vi är där på grund av konflikten och att det inte finns fungerande sjukvård, för att vår medicinska personal ska kunna göra sitt jobb.«

Är det några platser där behovet av HR-personal är extra stort?

»Det är jättesvårt att säga, vi jobbar på så många ställen runt om i världen.«

Kan man ta med sig familjen?

»Det finns några platser där det fungerar, nu när jag var i Libyen bodde jag med familjen i Tunisien. Men oftast inte.«

Hur går man tillväga om man tycker att det här låter intressant?

»Då går man in på vår hemsida och läser om de yrkesprofiler vi söker, det finns videor och berättelser som man gärna får se och läsa. Och sedan ansöker man direkt på hemsidan.«

Publicerad: torsdag 23 januari, 2020

 

EVA STRÖMBERG

Ålder: 40 år.

Bor: Sundbyberg.

Familj: Gift och två pojkar, 3 och 5 år.

Yrke/titel: HR-koordinator i fält och rekryterare.

Bakgrund: Statsvetare.

Resmål: Var jag än befinner mig i världen längtar jag efter att vandra i Jämtlandsfjällen.

 

 

FOTO: PIERRE-YVES BERNARD/LÄKARE UTAN GRÄNSER

Läkare utan gränser (Médecins sans frontières – MSF) är en internationell medicinsk humanitär ideell hjälporganisation som bistår människor som drabbats av kriser, krig och naturkatastrofer oavsett politisk åsikt, religion eller etnisk tillhörighet. Organisationen grundades efter inbördeskriget i Nigeria 1971.