Rekrytering

7 frågor att undvika

Förbättra rekryteringen. Så här undviker du generiska no-no-frågor på anställningsintervjun.

En arbetsgivare får enligt ­lagen ställa vilka frågor som helst på anställningsintervjun. Barn, ­civilstånd, sexuell läggning, religion och så vidare. Däremot är det olagligt – diskriminerande – att agera på svaren. Förutom frågor om privatlivet, typ familj och fritidsintressen, som är lika vanliga som irrelevanta för jobbet, har vi här listat sju tveksamma frågor på anställningsintervjun och varför vi inte gillar dem.

1. Kan du inte berätta lite om dig själv?

Finns det en öppnare – och samtidigt svårare – intervjufråga än den här? För var ska man börja? Och svara på ett sätt som låter intressant utan att vara inrepat, och ha någon som helst relevans för jobbet som söks?

2. Vad motiverar dig?

Ytterligare en vag fråga som är svår att svara sanningsenligt på. Pengar? Behöver ett jobb vilket som helst? Festliga kollegor? Sannolikheten att kandidaten säger det som hen tror att rekryteraren vill höra är 100 procent.

3. Vilken är din största svaghet?

En viktig fråga, absolut, så det är begripligt att den ställs. Men personen som svarar ärligt på den finns inte – sina största svagheter ljuger vi om till och med för oss själva. Så den viktiga frågan får tio gånger av tio ett självförhärligande­ inövat svar som »jag är perfektionist och ger inte upp fast det innebär att jag får jobba hela nätterna« eller »jag kan inte säga nej« eller »jag måste bli bättre på att delegera«.  

4. Vilka är dina största styrkor?

Ger inte lika uppenbart förljugna svar som frågan innan, men resulterar allt som oftast i samma standardsvar som alla andra ger. Noggrann, effektiv, ­lagspelare…

5. Var ser du dig själv om fem år?

Svår fråga eftersom man inte vill låta vare sig för äregirig eller lat. Och dessutom: helt irrelevant eftersom ingen i dagens snabba samhälle kan ha en aning om vad som väntar om fem år. Särskilt som ingen vet ens hur nästa år ser ut.

6. Vi träffar många kandidater, varför ska vi anställa just dig?

Dels är det omöjligt att jämföra sig själv med andra okända kandidater, dels är frågan så vag att svaret riskerar att bli en tom fras.

7. Har du några frågor till mig?

Frågan är vänligt ställd, men räck upp handen den som inte känner sig tvungen­ att ställa minst tre begåvade frågor på en rak uppmaning. Antagligen vet kandidaten det mesta om bolaget och tjänsten, och att fråga om förmåner och fredagsrutiner är inte vad rekryteraren är ute efter på det här stadiet. 

Källa: Economic Forum

Illustration: Maja Norrby

Publicerad: tisdag 23 mars, 2021