Listan

Kreativa sidor

Sex aktuella branschprofiler om favoritböckerna som skänker ständig inspiration, utmanar gamla tankemönster och som får dem att tänka nytt.

»Varje kapitel är en koncentrerad dos av praktiskt ledarskap. Jag har använt mig av flera saker, som till exempel killing things…«

Jesper Ek,
coach, föreläsare och headhunter

Up the Organization av Robert Townsend

»Det är en gammal klassiker. Robert Townsend var chef för Avis hyrbilar när Avis skapade den klassiska ­taglinen We try harder. Boken kom redan 1970 men håller fort­farande. Varje kapitel är en koncentrerad dos av praktiskt ledarskap. Jag har använt mig av flera saker, bland annat att man ska göra sig av med saker, killing things. Townsend menar att det är lättare att starta saker än att avsluta dem. Men idéer är bra under en begränsad ­period, inte för evigt. Ledarskap handlar om att inte tynga organisationen med en massa onödiga grejer.«


Hans O Jacobson,
vd och konsult 

BLI Management Ledarskap – 200 råd av Percy Barnevik

»Jag tycker den här boken var underhållande för den var väldigt pragmatisk. Den gav korta, koncisa råd om hur man ska hantera olika utmaningar man möter i arbets- och näringslivet, stora som små. Den innehöll också en hel del underhållande anekdoter ur hans karriär. Man kände igen situationerna och frustrationen och i mitt fall kände jag att jag också kunde lära mig något av hans förmåga att lösa problemen. Andra böcker i den här genren förespråkar annars en attityd eller ett förhållningssätt men jag tycker att man också ska få ett konkret förslag hur man ska göra.«


Karin Zingmark,
rådgivare inom ledarskap och kommunikation

Facilitera! av Anna Gullstrand

»Facilitera! handlar om hur man handleder en grupp att nå ett önskat resultat på ett tryggt och effektivt sätt, och hur tänket kan appliceras på så många sätt, oavsett om man är ledare i stora bolag, jobbar som projektledare eller som jag är fristående rådgivare. Teori och forskning varvas med praktiska övningar och konkreta tips på ett otroligt lättillgängligt sätt. Att leda människor genom förändring har aldrig varit viktigare än nu, här finns massor av inspiration som gör resan enklare.«


»Sedan jag läste boken Think again har jag börjat ändra mitt sätt att tänka.«

Maria Ergül,
HR-chef och författare

Think again av Adam Grant

»Alla ledare behöver utmana sina gamla tankesätt för att möta omvärldens och arbetsmarknadens nya krav. Vi är på väg ur en pandemi och vi kan inte jobba som vi gjorde tidigare. Vi behöver tänka om vad gäller medarbetare och arbetsplatsen. På många arbetsplatser hör man ›det där kommer inte att fun­gera‹ och ›så har vi aldrig gjort‹. Men vi behöver tänka annorlunda för att röra oss framåt. Adam Grant är organisationspsykolog, han har studier bakom allt han skriver. Sedan jag läste boken så har jag börjat ändra mitt sätt att tänka.«


Anna Tufvesson,
management- och organisations-konsult

Ledarskapshandboken 2021 – 180 praktiska tips för chefer i kunskapsföretag utgiven av konsultbolaget Westander

 »Då väljer jag den som ligger på mitt bord just nu… När man längtar efter handfasta råd kan man beställa en ›bok‹ på 25 sidor helt gratis från Westander och få med sig 180 praktiska tips som till exempel handlar om vad du ska tänka på för att skapa förutsättningar för motivation och effektiv involvering, eller hur man ger och tar emot beröm och kritik, hur man skapar en snällhets- och förändringskultur och så vidare… Är det ytligt? Ja, visst! Är det användbart? Absolut!«


»Många ledare har fortfarande en övertro på löner, bonusar och struktur. Boken handlar om en förflyttning från piska och morot…«                                     

Thomas Dimming,
ledarskapscoach

Primed to Perform: How to Build the Highest Performing Cultures Through the Science of Total Motivation, av Neel Doshi och Lindsay McGregor

»En handfast bok om hur ledare kan tillämpa motivationsforskning för att främja välmående och resultat. I många av mina föreläsningar om medarbetarengagemang och motivation använder jag den som bakgrund i dialogen med ledarskapsgrupper. Många ledare har fortfarande en övertro på löner, bonusar och struktur. Boken handlar om en förflyttning från piska och morot till inre motivation, och bygger på självbestämmandeteori, SDT, som författarna gjort mer tillgänglig.«

Text: Tommy Jeppsson

Publicerad: onsdag 6 april, 2022
Up the Organization av Robert Townsend
BLI Management Ledarskap – 200 råd av Percy Barnevik
Facilitera! av Anna Gullstrand
Think Again av Adam Grant
Primed to Perform: How to Build the Highest Performing Cultures Through the Science of Total Motivation, av Neel Doshi och Lindsay McGregor
Ledarskapshandboken 2021 – 180 praktiska tips för chefer i kunskapsföretag utgiven av konsultbolaget Westander