Annons: INNEHÅLL FRÅN FÖRETAGSUNIVERSITETET
Marlene Berglund, produktansvarig inom HR på Företagsuniversitetet.

INNEHÅLL FRÅN FÖRETAGSUNIVERSITETET

“Svenska HR-chefer måste kvalitetssäkra sin kompetens”

En hybrid arbetsmiljö, större rörlighet på arbets­marknaden och hård konkurrens om talangerna har riktat strålkastarljuset mot HR-avdelningen. Moderna ledare är överens om att en genomarbetad medarbetarupplevelse innebär en konkurrensfördel på marknaden. Nu måste även HR själva kvalitetssäkra sin kompetens, menar Kerstin Wejlid, som har lång erfarenhet som HR-chef.

Företagsuniversitetet har kompetensutvecklat Sveriges HR-avdelningar i fyra decennier. Idag, år 2022, står HR-avdelningen och HR-chefen inför nya utmaningar. Pandemin förändrade hur människor interagerar med sin arbetsgivare och resultatet av HR-arbetet – ett attraktivt employer brand och en modern medarbetarupplevelse – blir den magnetiska kraft som attraherar och behåller de bästa talangerna.

Nätverk och nya insikter

Men mitt i all utveckling riskerar HR-avdelningens och chefens egen kompetens att hamna på efterkälken. Det menar Marlene Berglund, produktansvarig inom HR på Företagsuniversitetet.

– Många HR-chefer jag pratar med vittnar om att de senaste årens “berg- och dalbana” också inneburit ett slags praktiskt lärande i expressfart, hela tiden, i arbetet, säger Marlene Berglund. Många har fått hantera nya situationer, hitta lösningar, utvärdera och förändra. Vilket är en oslagbar del i ett slags personlig läroplan.

– Samtidigt vill jag slå ett slag för att nu ta tag i den egna utvecklingen och fylla på med ny kunskap, jämföra med kollegor, få nya insikter, samarbeta kring utveckling och bygga nätverk, säger Kerstin Wejlid, som under många år varit HR-chef på svenska storbolag samt numera huvudkursledare på Företagsuniversitetets HR-chefsutbildning.

Kunskaper att använda direkt

– Många roller går nu från traditionell “HR” till ett fokus på “people and culture”, fortsätter Kerstin Wejlid. Och jag tycker att det har bärighet i verkligheten. Vissa av oss har kanske suttit fast i policies och strukturer som inte nödvändigtvis sätter människan och medarbetarupplevelsen i fokus. Det finns inget utrymme för det längre, HR-avdelningens arbete är affärskritiskt och avgörande när det kommer till att attrahera nya talanger och att behålla de redan anställda. Ska detta utvecklas framgångsrikt så måste HR nu investera i att kvalitetssäkra sin kompetens framåt. Man kan inte enbart arbeta med att utveckla alla andra i bolaget, när ens egen kompetens också är avgörande för företagets framtid.

– Företagsuniversitetets utbildningar har alltid ett fokus på användbarhet och praktik, säger Marlene Berglund. Vi har kompetensutvecklat HR-chefer och medarbetare från Sveriges största företag i så många år nu att vi sett olika “HR-teorier” komma och gå. På våra utbildningar får du med dig kunskaper att använda på jobbet direkt. Du sitter bredvid fantastiska kollegor från hela landet, bygger nätverk, får insikt i hur andra arbetar och lämnar ofta med en personlig handlingsplan. Mixen av teori, praktisk tillämpning, nätverk, insikt, samarbete och dialog är viktig för oss.

Läs mer om Företagsuniversitetets hr-utbildningar>>

Sagt om Företagsuniversitetets hr-chefsutbildning:

“Fantastiskt nätverk i deltagarna, engagerade kursledare och massor av matnyttig information.” – Kursdeltagare från 2021

“Det var givande att få chansen att diskutera och utbyta erfarenheter med de andra deltagarna i gruppen.” – Kursdeltagare från 2020

“Väldigt intressant och nyttigt att vi fick möjlighet jobba med ett case och verkligen testa att tillämpa de nya kunskaperna.” – Kursdeltagare från 2021

Publicerad: torsdag 28 april, 2022