Målet med IMR är att få svenskarna att röra på sig. »Drygt 70 procent når inte upp till rekommendationerna«, säger Mats Sundin.

NYFIKEN PÅ

»Vi jobbar nära forskarna för att skapa hållbara medarbetare«

En av våra största hockeyikoner har en ny mission – folkhälsa. Mats Sundin berättar om IMR, företaget som skapar forskningsbaserade verktyg för bättre hälsa på jobbet.

Mats Sundin småjoggar uppför trappan i huset på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Det är måndag morgon, klockan är knappt nio och efter att ha skjutsat barn till skolan och gått ut med hunden har han landat här – på IMR, företaget som ger »hälsorådgivning för hållbara medarbetare«. Drömmen om IMR föddes efter att Mats Sundin lade hockeyhjälmen på hyllan 2009. 

»När jag flyttade hem till Sverige ville jag på något sätt använda min erfarenhet från tävlingsidrotten«, berättar han och visar in till sitt kontor där träningsmaskiner, hantlar och pulsmätare är mer i centrum än det stilrena skrivbordet. 

Som en av historiens bästa hockeyspelare lockade inte kalsonger, tofflor eller krogar när idrottskarriären var över, även om det fanns gott om sådana förfrågningar. Däremot att försöka göra något åt en av våra stora folkhälsoutmaningar.

Mats Sundin
Mats Sundin startade IMR år 2019 tillsammans med Leif Larsson, träningsrådgivare och gammal vapendragare sedan NHL-tiden.

»Drygt 70 procent av den arbetsföra befolkningen i Sverige når inte upp till rekommendationerna som WHO och Folkhälsomyndigheten satt upp när det gäller fysisk aktivitet i vardagen, vilket är minst 150–300 minuter av måttlig intensitet eller minst 75–150 minuter av fysisk aktivitet med hög intensitet i veckan.«

Barn råds få upp pulsen i minst en timme per dag. 

»Men bara två av tio barn klarar det målet. Det är med andra ord ett jättestort samhällsproblem. Ett sluttande plan.«

Själv minns Mats Sundin barndomsåren i Sollentuna på 1980-talet, där han och hans två bröder ständigt var ute och spelade landbandy, fotboll och lekte kurragömma.

»Den fysiska aktiviteten kom mer naturligt på den tiden. Det fanns två tv-kanaler med ett barnprogram som varade en halvtimme. När vi inte såg på det var vi ute och spelade, lekte eller bara cyklade runt. Man rörde på sig jämt. Nu, då vi alla har tillgång till skärmar, är det annorlunda.«

Han sätter sig i kontorsstolen medan han landar i visionen med IMR, som han grundade ihop med träningsrådgivaren Leif Larsson 2019.

Mats Sundin
Tillbaka på Sollentunavallen i Stockholm, där allt började. Här lärde sig Mats Sundin att åka skridskor på 1980-talet.

»Vi ville skapa ett verktyg som kan vända den utvecklingen. Ta vara på metodiken från tävlingsidrotten, luta oss mot evidensbaserad forskning och ge organisationer och företag redskap till att skapa välmående och hållbara individer.« 

Medgrundaren Leif Larsson, har mångårig erfarenhet som bland annat träningsrådgivare och tränare för Sveriges olympiska kommitté (SOK) och Riksidrottsförbundet samt närmare 20 år på elitidrottscentrumet Bosön. Genom åren har han varit en nyckelperson i Mats Sundins liv.

»Jag lärde känna Leif när jag var 25 år. Han fanns med mig under nästan alla år i Kanada och var den som hjälpte mig att utveckla min fysik. Leif är en stor anledning till att min karriär blev som den blev.«

Och karriären, den blev som bekant historisk för Mats Sundin, som beskrivs som en av våra största hockeyikoner genom tiderna. På meritlistan finns SM-guld, OS-guld, tre VM-guld och ett Mark Messier leadership award i NHL. Blott 18 år gammal blev han den förste europé att draftas som nummer ett i NHL, där han gjorde 18 säsonger för Quebec Nordiques, Toronto Maple Leafs och Vancouver Canucks. Majoriteten av dessa verkade han som lagkapten. Dessutom är han den ende svensk som gjort 500 mål i NHL. Men 38 år gammal valde han att avsluta hockeykapitlet.

»Jag hade otrolig tur som kunde bestämma själv när jag skulle sluta. En genomsnittlig karriär i NHL varar, åtminstone på den tiden jag var aktiv, i 5 år. För mig blev det 18. Oftast är det biologin som avgör, men när killarna spelade tv-spel på rummet medan jag hellre läste någon bok, kände jag att det nog var dags att lägga av.«

Mats Sundin
Mats Sundin lever som han lär, tränar flera gånger i veckan – och vilar. »Återhämtning är avgörande«, säger han.

I IMR drar Mats Sundin och Leif Larsson nytta ur sina erfarenhetsbanker från elitidrotten för att hjälpa medarbetare att hitta en naturlig relation till fysisk aktivitet. 

»Alla företag säger att deras viktigaste tillgång är medarbetarna. Men när vi ställer frågan om de har ett eget verktyg som kan säkerställa att de mår bra och är hållbara, blir svaret ofta nej. Det är där vi kan komma in och hjälpa till, för att minska sjukfrånvaron och sjuknärvaron.«

Flera initierade personer, så som Mats Börjesson, professor i idrottsfysiologi vid Sahlgrenska akademien, Elin Ekblom Bak, docent i idrottsvetenskap, och psykiatrikern Anders Hansen är rådgivare till IMR.

»Vi jobbar nära forskarna för att, precis som i idrotten, ta reda på hur personen i fråga mår. Först då kan man veta hur man ska gå vidare. Vi vill inte främst fokusera på att man måste röra på sig mer utan snarare peka på effekten av att man inte gör det«, säger han och tillägger:

»Med hjälp av nyckeltal för fysisk aktivitet, smärta, stress, hälsa och arbetsförmåga har vi definierat ett mått på vad en hållbar människa innebär. Med vår digitala hälsoplattform kan organisationen och medarbetaren sedan få ett verktyg att förstå och utvecklas utifrån dessa nyckeltal.«

Man erbjuder även fysiska tester.

»Precis som ett hockeylag är företag beroende av goda värderingar, kultur och medvetenheten om att alla funktioner är lika viktiga.«

»Genom testerna får man en överblicksbild över sitt fysiska mående, hur bra ens syreupptag, kondition, styrka, rörlighet och funktion är. Det tar bara några minuter och man kan ha sina vanliga kläder på sig.«

Tillsammans med en hälsorådgivare får varje medarbetare sedan ta fram en egen hälsoplan och genom en app ta del av konkreta övningar för sina behov. 

»Våra hälsopedagoger är experter på levnadsvanor och beteendeförändring och stöttar varje individ till goda levnadsvanor. Utifrån samtalen med dem tror vi på att sätta mål. Det är inte avgörande, men en förutsättning för att utvecklas tror jag.« 

Själv försöker han anamma budskapet i IMR i sitt eget, rätt så späckade liv som make, trebarnspappa, husse, föreläsare och entreprenör.

»Jag har inga måsten kring att gå till gymmet, men jag försöker få in träningen naturligt tre till fyra gånger i veckan. Jag var på landet i går och sprang på morgonen, en annan dag tar jag en promenad eller cyklar. Det viktigaste är att få upp puls. Sedan styrketränar jag en till två gånger i veckan.« 

Det gäller att inte missa vilan, som är minst lika viktig som den fysiska aktiviteten, poängterar han. Som elitidrottare sov Mats Sundin minst en timme mitt på dagen och två timmar när det var matchdag.

Mats Sundin

»Återhämtning är avgörande för att kunna utvecklas och nå högre mål. Det är när du vilar som du får utväxling av träningen du gjort. Om du sover, äter bra och kopplar bort allt mentalt – då kommer utvecklingen, såväl den psykiska som fysiska. När tekniken ständigt pockar på vår uppmärksamhet är det svårare att återhämta sig naturligt. Därför tror jag att det är viktigt att verkligen försöka hitta sin avknapp.«

Här kan arbetsgivaren spela en viktig roll.

»Tanken med IMR är att hjälpa HR och chefer att skapa hållbara medarbetare. Vi vill skapa en beteendeförändring. Inte minst för att vi vet att arbetsförmågan är kopplad till en god hälsa.«

»Vi ville ta vara på metodiken från tävlingsidrotten, luta oss mot evidensbaserad forskning.«

Vad har du lärt dig om ledarskap från tiden som lagkapten?

»Precis som ett hockeylag är företag beroende av goda värderingar, kultur och medvetenheten om att alla funktioner är lika viktiga. Det är något jag alltid tänkte på både när jag var lagkapten i Tre Kronor och i Toronto: att se till att alla i laget är lika inkluderade och vet vart vi ska. Det är då det händer grejer.«

Utanför fönstret har jäktade stockholmare börjat sin dag – alla på väg för att förverkliga sina mål. För Mats Sundin är det att aldrig släcka sin glöd.

»Min stora drivkraft har alltid varit passionen. Som elithockeyspelare tjänar man enormt mycket pengar, men det har aldrig drivit mig. Jag har drivits av kärleken till spelet, att utvecklas och bli bättre på det jag gör. Nu vill jag förverkliga den här passionen – att få människor att må bättre.« 

Text: Elin Liljero Eriksson
Foto: Karl Nordlund

Publicerad: söndag 20 november, 2022

MATS SUNDIN

Bor: Djursholm.

Gör: Grundare av IMR och stiftelsen Mats Sundin Fellowship, ett sam­arbete mellan Karolinska institutet och University of Toronto som främjar forskning inom området hälsa och sjukdom i människans utveckling. Han är också grundare av Bredbandsgruppen, i dag Smartify. 

Förebild: När jag spelade ishockey var Mats Näslund en stor idol. I dag är Nils Gustaf »Stålfarfar« Håkansson en stor förebild.

Lektyr på nattduksbordet: Tyrannens tid av Magnus Västerbro. Jag älskar historia och den här, som skildrar de dramatiska åren mellan 1700–1721, är otroligt intressant.

Sporthistoria: Tre VM-guld och ett OS-guld för Tre Kronor, samt 18 säsonger i NHL. Den ende svensken i NHL:s historia som gjort över 500 mål – och den andre svensken som valdes in i Hockey Hall of Fame efter Börje Salming.