I podcasten HR Talks Podden samtalar Tommie Cau med ledare och experter om HR-utmaningarna i svenskt näringsliv.

lyssna!

Podd som utmanar

Hur får andra med sig medarbetare och ledningsgrupp på förändringar? I podcasten HR Talks Podden delar svenska näringslivstoppar med sig av sina erfarenheter.

Efter 15 år med att hjälpa organisationer att attrahera, engagera och utveckla medarbetare är Tommie Cau i dag giggande rådgivare, föreläsare, ­facilitator och författare till självledarskapsboken State of Mind at Work. Sedan september driver han också podcasten HR Talks Podden där han samtalar med ledare oc h utvalda ­experter om HR-utmaningarna för transformation och tillväxt i ­Sveriges näringsliv. Hittills har personer som Cecilia Lundin, HR-direktör på Telia, och Hélène Barnekow, vd på Microsoft Sverige, gästat podden.

Varför en HR-podd? 

»Jag hade under flera år fått frågor om olika HR-utmaningar och om tips på cases och personer – en podd är ett bra format för att svara på det. Poddlyssnandet växer snabbt bland HR-personer och chefer som via det här sättet kan få inspiration och konkreta råd. Vi ska vara förberedda, konkreta, personliga och samtidigt sårbara.«

»De här frågorna behöver flytta ut till fler i organisationen, dessutom saknar många organisationer ett bra HR-stöd.«

Efter fem avsnitt, vad har slagit eller överraskat dig? 

»Det är nog hur samstämmiga många gäster varit kring att det viktigaste för att du ska lyckas är att göra mer, vänta mindre, prioritera hårdare och att ha en genuin övertygelse och passion för det du driver – för du kommer att möta motstånd. Det mest överraskande var kanske när vi körde VR live i poddbåset med hjärnforskaren Katarina Gospic och besökte en stålfabrik i Australien.« 

Har podden en lyssnarprofil? 

»De som helst ska lyssna är HR-­ledare och intresserade chefer, som är lite otåliga, vill fokusera mer på utmaningar och mindre på person och roll. Efter snart en säsong kan vi se att det också är just de som faktiskt lyssnar, vilket är jättekul. Även om HR är i fokus är det bra att andra ledare också lyssnar. De här frågorna behöver flytta ut till fler i organisationen, dessutom finns många organisationer som faktiskt saknar ett bra HR-stöd.« 

Du har också lyssnarfrågor, vad är HR-spörsmålet nr 1 hösten 2019? 

»De frågor som sticker ut är hur man får saker att hända, vad gästerna konkret har gjort i olika situationer – hur de fått med sig medarbetare på förändringen och hur de jobbat med sina ledningsgrupper. Även var de har mött mest motstånd och hur de hanterat det.«

Vem vore drömgästen?

»Det skulle vara HR-direktören på något av de mest snabbväxande teknikföretagen i världen, kanske i en duett med vd:n på samma företag.«

LYSSNA PÅ LENA! I avsnittet – »HR i transformation« – är HR-föreningens nya generalsekreterare Lena Bjurner gäst hos Tommie Cau.

Text: Niklas Wahllöf

Publicerad: fredag 24 januari, 2020