Smart

Den heliga andningen

Vill du hitta lugnet inom dig måste du bemästra både tanke och andning.

Kjell Enhager är ledarskapskonsulten som lär chefer och ledare något de inte visste att de måste kunna: Att andas rätt.

»Andas du nere i magen, kan du i princip inte vara stressad«, säger han. Som medi­tationsutövare sedan 40 år praktiserar han andningsteknik både i arbetet och privat, och mediterar 20 minuter varje dag:

»Då riktar jag uppmärksamheten inåt ­genom medveten andning.«

Svenska ridlandslaget i dressyr är en av uppdragsgivarna. Ryttarna vittnar om att resultaten blivit bättre.

»I spända situationer blir andningen ansträngd och nervös vilket kroppen tolkar som fara. Det bidrar till att den pumpar ut stora mängder adrenalin vars doft hästen känner. Nervositet är bra i tävlings­samman­hang. Viktigt är dock att man kan kon­trollera andningen så att hjärnan håller sig alert men kroppen lugn. Är man nervös fokuserar man på saker utanför sig själv – saker man inte kan kontrollera. Fokuserar man på andningen får man koll på sitt tillstånd, vilket skapar kontroll.«

Foto: Håkan Ludvigsson

Publicerad: fredag 16 februari, 2018

Kjell Enhager

Bor: Lerum
Gör: Ledarskapskonsult, coach, föreläsare och författare.
Aktuell: Med föreläsningen: Jag AB 2,0, där Kjell ger konkreta exempel på hur man tar sig an hela livspusslet.

Ballongen …

Testa detta: Tänk på något behagligt: En kram, en sandstrand eller något ­annat du gillar.

Andas in djupt under fem sekunder, som om du blåste luft i en ballong nere i magen. På fem spricker ballongen och med det exploderar det där härliga du tänkte på innan. Under tre sekunders utandning sprids sedan hela den där goa känslan i kroppen.