Bilderna är tagna på Lundqvist & Lindqvist, Tändstickspalatset.

Smart

Mötesritaren

Med finurliga skisser och teckningar levandegör Frida Panoussis konferenser och möten – och får alla att minnas samma sak. En bild säger mer än tusen ord...

Pilar, hus, människor, ord…

Frida Panoussis jobbar med mötesteckning, en antecknings-teknik som använts länge i USA och som nu nått även svenska mötesrum. Yrket kan liknas vid att vara en ritande sekreterare vars uppdrag är att göra konferenser och möten levande, kreativa och effektiva – och rent av mer lönsamma.

»Det blir som en känsloskiss som hjälper deltagarna att minnas det de varit med om. Man kan säga att jag samsyntolkar, så att alla får samma bild av vad de har hört.«

I Sverige är Frida en av få som tecknar det som sker under olika arrangemang. Beroende på evenemangets karaktär ritar hon analogt på papper, i blädderblock eller digitalt på en Ipad kopplad mot projektor och duk på väggen. Resultatet växer fram under mötet.

»Det viktiga är att vara både ­närvarande och snabb i huvudet. Att kunna lyssna, processa informationen snabbt och låta resultatet komma ut i förenklad form är ­huvuddragen i mitt jobb. Det funkar inte att ha kontrollbehov och höga prestationskrav, de egenskaperna är en mötesritares värsta fiender.«

Frida har alltid varit en kreativ själ, hon har ständigt ritat, spelat ­teater, dansat och sjungit. Tidigt såg hon tecken på att kultur fungerar som ett kitt i samhället. Som barn tyckte hon att jobbet som kulturminister skulle passa henne perfekt …

Dock hamnade hon i näringslivet men tyckte det var urtrist.

»En kväll klagade jag över att jag egentligen bara ville rita, varpå min son undrade varför jag inte gjorde det. Strax därefter lunchade jag med en gammal kursare som ­tipsade om graphic recording.«

När hon läste om fenomenet insåg Frida att hon hittat formen för sitt framtida yrkesliv. Då hon av en händelse skulle gå på en konferens några dagar senare, ringde hon och bad att få teckna föreläsarnas budskap digitalt. Arrangören tog det som en gåva från ovan, föreläsarna tyckte det var kul och en vecka senare hade Frida sin första betalda bokning.

Nu har Frida Panoussis ­jobbat som mötesritare i ett par år och är känd för sitt genuina intresse, sin förståelsetörst och sin förmåga att analysera och skapa teckningar av både problem och föreläsar­sanningar. Hon kallar sig Frida Rit, och kom igång samtidigt som power­pointdöden inföll, alltså det faktum att folk har tröttnat på fullskrivna ­powerpoints som tar fokus från det som mötet verkligen handlar om.

»Powerpointfolket vill säga för mycket. De gör sin powerpoint som en dokumentation, inte en presentation. Folk läser när de borde  lyssna.«

Om bilden i stället växer fram under mötets gång känner man sig delaktig, vilket är a och o för att människor ska kunna ta till sig det som sägs. Så även på ett vanligt möte på jobbet är det vettigt att skippa ­powerpointen och i stället rita på ett blädderblock, skapa något tillsammans.

»I princip kan alla använda sig av det här. Möjligen kan det vara svårt för extremt konservativa personer som är noga med ordning och reda, för dem kan det kanske bli rörigt. Men i stort sett fungerar teckningarna som påminnelser för dem som deltagit i ett möte eller på en konferens. De väcker minnen av det som sagts, ­vilket leder till konkret uppföljning. Ett bevis för att en bild säger mer än tusen ord.«

Text: Bella Linde
Foto: Emil Fagander

Publicerad: fredag 16 februari, 2018

Powerpoint-folket vill alltid säga alldeles för mycket …

Frida Panoussis

Namn: Frida Panoussis.
Ålder: 37 år.
Yrke: Mötesritare eller, på engelska, Graphic recorder. Utbildar också i att rita på möten.
Bor: Segeltorp, strax söder om Stockholm.
Familj: Maken Lää, 40, barnen Felix, 11 och Saga, 5 år. Bonusdottern Amanda, 24 år.
Inspireras av: Min dotter. Hon ser världen med så kloka ögon.
På fritiden: Yogar och pysslar.
Hemsida: fridarit.se.