nytänk

Företaget utan kontor

Automattic har 673 anställda men inget kontor.

Företaget grundades av Matt Mullenweg – som skapade bland annat WordPress. Publiceringssystemet används i dag på en fjärdedel av världens alla sajter. Vi talar alltså om ett företag med en global marknad, och det är globalt i mer än en bemärkelse: Medarbetarna är fördelade på 61 länder och talar 79 olika språk. Företagets anställda jobbar hemifrån, på ett kafé eller var de själva väljer. I stället för att betala en hyra ger Automattic de anställda ett generöst bidrag för att de ska kunna iordningställa ett hemmakontor. Företaget har tagit »remote work« till sin spets. Alla möten hålls över nätet, det mesta kan göras via chattrum och företaget betalar resor överallt i världen när ett personligt möte krävs.

Tills nyligen hade de ett litet, men mycket exklusivt, kontor i San Francisco men det stängdes eftersom ingen var där.

För att de anställda som är utspridda över kontinenterna ska känna samhörighet samlas alla en gång om året på en jättelik konferens där man ska få »inspiration som varar hela året«.

Automattic söker just nu medarbetare till sin kundtjänst vilket i listan över lediga jobb benämns som »Happiness Engineer«. Intervjuer görs online.

»Utmaningen ligger i att hitta de bästa människorna. Om jag hittar 200 av dem i år, då anställer vi 200. Om vi bara hittar 50, då anställer vi bara 50«, säger Matt Mullenweg.

Publicerad: söndag 25 mars, 2018

Medarbetarna är fördelade på 61 länder och talar 79 olika språk.