Hälsa

Kalla fakta

Sänk sjukdagarna med en iskall dusch.

En kall dusch på morgonen och sedan raskt iväg till jobbet! Det är inte bara uppfriskande, det ska ­underlätta allt från blodcirkulation till att bota depressioner – sägs det. Men allvarligt talat, är inte detta bara myter ur en gammal lutheransk folktro som har slagit rot i ett land där sommar lätt förväxlas med vinter?

Nu har en holländsk undersökning slagit fast att om man börjar dagen med en kall dusch så sjunker sjukdagarna med 29 procent. Hur hänger det ihop?

Forskarnas förklaring är att deltagarna i undersökningen som duschade kallt hade exakt samma allmäntillstånd som referensgruppen som duschade som vanligt – men kalla temperaturer sätter igång en reaktion i kroppen, där kortisolhormonet ökar och reptilhjärnan förbereder oss för fajt. Dessutom påverkar kalla temperaturer det bruna och goda fettet i kroppen, och ämnesomsättningen ökar. Vi känner oss helt enkelt lite piggare. Därför tar vi våra portföljer och handväskor och knallar iväg till jobbet.

Så hur kallt är kallt? Deltagarna avslutade sina ordinarie duschar med att duscha i 10-gradigt vatten i 30, 45 eller 90 sekunder. Undersökningen pågick i en månad och efter den var avslutad så berättade 91 procent att de tänkte fortsätta med sin nya, kalla morgonrutin. Men kom ihåg – när du beslutar om du ska gå till jobbet eller inte – ingen vill ha en nysande arbetskamrat mitt emot sig.

Bild: Shutterstock

Publicerad: fredag 15 juni, 2018

Kortisolhormonet ökar och reptilhjärnan förbereder oss för fajt.