Hälsa

Dags att logga ut?

Har du svårt för att lägga ifrån dig mobilen? Håller den till och med på att ta över ditt liv? Du är långt ifrån ensam. Nyligen bestämde sig WHO (Världshälsoorganisationen) för att klassificera »gaming missorder« som en regelrätt sjukdom.

Sommar och semester är så klart det perfekta tillfället att göra upp med dåliga mönster. Men som med alla beroenden har en digital detox sina utmaningar. Sociala medier är konstruerade för att ge oss omedelbara kickar och feedback. De anspelar på det allra mänskligaste inom oss, viljan att tillhöra och vara en del av gemenskapen, så att vi hela tiden ska återvända. Forskare menar att effekten är den samma på hjärnan som att spela på en enarmad bandit.

Får vi inte omedelbar tillfredsställelse så reagerar vi genom irritation och humörsvängningar. Men om vi lyckas hålla oss bort från alla lockande appar i telefonen så mår vi faktiskt väsentligt bättre. Enligt brittiska Ofcom så har 34 procent av alla internet-användare i Storbritannien testat en digital detox. Efter att ha varit offline en tid så tyckte 33 procent att de blivit mer produktiva, 27 procent upplevde en känsla av frihet och 25 procent ansåg till och med att livet blivit mer meningsfullt.

Bild: Shutterstock

Publicerad: fredag 27 juli, 2018

Efter att ha varit offline en tid så tyckte 33 procent att de blivit mer produktiva, 27 procent upplevde en känsla av frihet och 25 procent ansåg till och med att livet blivit mer meningsfullt.