Hälsa

Mejlpanik!

Detta är veckan när många återvänder till jobbet efter en lång och härlig semester – bara för att mötas av en bräddfull mejlkorg med hundratals eller till och med tusentals meddelanden. En härva som förmodligen tar flera dagar att reda ut. Är det vettigt att lägga ned så mycket tid. Nej, troligen inte.

Enligt en undersökning från amerikanska Duke University så är två tredjedelar av alla mejl antingen spam eller totalt meningslöst brus. Av den tredjedel som återstår så är det mindre än tio procent som är så viktiga att de kräver ett omedelbart svar.

Med tanke på att den genomsnittlige kontorsarbetaren dagligen tillbringar två och en halv timme (!) med att sortera mejl så innebär det att lite drygt två timmar är totalt bortkastad tid innan man kommer till de mejl som faktiskt betyder något. Slå ut den tiden över ett år och man blir mörkrädd över resursslöseriet.

Det stora problemet är så klart att vi ständigt och jämt tror att vi måste vara nåbara för ALLA, även under helger och semestrar. Så är inte fallet. De som verkligen behöver ha tag på dig kan skicka ett sms eller lyfta luren och slå en signal. Tvivlar du? Visa mig en enda framgångsrik entreprenör som frivilligt kastar bort två timmar om dagen.

Ett av de mer radikala förslagen för att få ordning på bågnande mejlkorgar hämtar vi från amerikanska The Atlantic som i ett reportage citerade ett autoreply-svar från en affärsman på semester.

»Jag är inte på kontoret. Mejl som kommer till mig under augusti kommer att raderas inom åtta timmar. Var vänlig och sänd ditt mejl igen den 1 september.«

Något att tänka på inför kommande helger och ledigheter.

Bild: Shutterstock

Publicerad: söndag 5 augusti, 2018