Från arbetssökande till framgångsrik entreprenör.

Karriär

Vladimirs revansch

Han sökte och fick nobben på 500 jobb. I dag driver Vladimir Ruzic den ­framgångs­rika startupen Mäklarkoll.

Efter en uppväxt under tuffa ekonomiska förhållanden där föräldrarna slet på städjobb hamnade Vladimir Ruzic nästan i fel kretsar. Men så träffade han sin blivande fru och bestämde sig för att lämna sitt gamla liv. Vilket gick fint. Värre var det att få ett jobb.

»Jag skickade 500 cv:n men fick bara höra ›tack för ditt svar, men tyvärr‹. Det var verkligen inte mycket erfarenhet på papperet men jag visste att var jag en fena på att sälja: Som pojke lyckades jag tjäna pengar på att gå till kiosken och handla åt folk.«

Det var så en sällsynt fräck idé föddes.

»Jag kan ju det här med relationer och älskar att träffa nya människor, så jag bestämde mig för att ta en rövare och sålde in mig som representant för ett rekryteringsbolag och lyckades få till ett möte på ett it-bolag som haft svårt att rekrytera. Så satt jag där med vd:n som sa, ›jaha, var har du den där kandidaten som du talar om och som kan hjälpa oss?‹ Och jag sa ›ja, han sitter framför dig‹. Otroligt nog fick jag en chans att provjobba, ­lyckades få fast anställning och avancerade.«

detta gav honom  en nyckel in till arbetsmarknaden, och det var så Mäklarkoll föddes. En sajt där bostadspekulanter kan sålla fram mäklare efter slutpris och hur mycket de sålt. 

Vilka är dina egna tips till alla som letar efter kompetens, för att de inte ska missa ­talanger som du?

»Traditionellt bokar man in en timmes intervju men det räcker med att köra effektiva möten på 10-20 minuter. Träffas över Skype, om det är enklare. Det viktiga är att alla får en chans att presentera sig, också de som saknar arbetserfarenhet. När jag själv rekryterar föredrar jag någon med driv framför erfarenhet, och det är det extremt svårt att se på ett cv.«

Fotograf: Idha Lindhag
:

Publicerad: tisdag 2 oktober, 2018