Utblick

Bullar & business

Amerikanska Greyston Bakery tror inte på anställningsintervjuer eller bakgrundskontroller. Alla som söker anställning får jobb – och affärerna går strålande.

Det spelar ingen roll om du har ett kriminellt förflutet, obefintlig arbetslivserfarenhet eller aldrig satt din fot på en gymnasieskola. Är du villig att baka brownies så är jobbet ditt. Helt utan intervjuer, referenser eller drogtester. Så resonerar Greyston Bakery, bageriet som har gjort så kallad »open hiring« till sitt signum – och fler företag tar efter.

Greyston Bakery i staden Yonkers, strax utanför New York city, har 36 år på nacken och levererar dagligen brownies till prestigevarumärken som Ben and Jerry’s och Whole Foods Market. Bageriet anställer alla som söker jobb hos dem. Det är bara att ställa sig i kö och vänta på att en tjänst ska bli ledig. Just nu står 128 personer i kö för ett jobb.

»Greyston grundades av en visionär entreprenör som trodde på att företag kunde lösa sociala problem. Det är samma anda som driver Greyston i dag«, säger företagets vd Michael Brady.

87,5 procent av amerikanska företag kan inte tänka sig att anställa någon med ett kriminellt -förflutet, enligt en undersökning. Resultatet blir att miljontals människor har mycket svårt att hitta ens ett enkelt låglönejobb, trots att efterfrågan på den typen av arbetskraft är stor.

Anställda på Greyston börjar med att genomgå en sex till tio månader lång praktikperiod. Aspiranterna lär sig att baka, men större delen av utbildningen går ut på att lära sig vad det innebär att vara anställd. De utvärderas regelbundet i bland annat attityd, produktivitet och närvaro. Efter godkänd praktik erbjuds de heltidsjobb och utvecklingsmöjligheter på företaget.

Michael Brady menar att hög produktivitet, ökat värde för varumärket och diversifierad företagskultur är några av fördelarna som »open hiring« ger.

Rekryteringsmodellen ger alla sökanden chansen, men alla tar den inte. Många har kommit och gått utan att kunna eller vilja uppfylla kraven hos Greyston. Genom åren har 3 500 personer fått jobb på bageriet, en ganska stor genomströmning i ett företag med 130 anställda. 

Trots detta växer intresset hos andra arbetsgivare. I somras startade Greyston Bakery en utbildningsverksamhet, Centre for Open Hiring, för att hjälpa fler företag att komma igång med metoden. Hittills har 14 stycken nappat.

Open hiring är ett radikalt exempel på den starka trenden med värderingsstyrt företagande där man inte bara levererar en produkt utan även tar ett vidare ansvar för samhälle, miljö, jämställdhet, mångfald eller andra värden.

»Många företag är än så länge bara i startgroparna, men de ser redan vilken otrolig tjänst de gör samhället genom att ge en person värdigheten av en anställning«, säger Michael Brady.

I Sverige har Tillväxtverket och myndigheten Vinnova under 2018–2020 fått 60 miljoner kronor  vardera för att stödja utvecklingen av så kallat socialt företagande som har som mål att skapa samhällsnytta.   

Text: Elisabeth Lidén

Publicerad: torsdag 15 november, 2018

Greyston grundades av en visionär entreprenör som trodde på att företag kunde lösa sociala problem, den andan finns kvar.