Ledarskap

Farligt kontrollbehov

Om chefen detaljstyr, då tappar organisationen fart. Här är tre karaktärer som lätt fastnar i mikromanagement.

Alla har vi nog någon gång råkat ut för chefen som har svart bälte i mikro­management och detaljstyr varje del i verksamheten. Långsamt sipprar energin ur organisationen då alla vet att chefen ändå kommer riva upp alla beslut och sätta sin egen touch på det hela. Oavsett om det handlar om den senaste rappor­ten eller vilket fikabröd som beställts till kontoret. Ingen uppgift är för liten för att hantera.

Därmed inte sagt att det inte finns yrken som mår bra av ett stort kontrollbehov. Alla är nog överens om att vi inte vill ha en hjärnkirurg eller en pilot som älskar att måla med de breda penseldragen… Men i de allra flesta fall så är mikromanagement ett problem som skapar osäkerhet, bristande motivation och ineffektivitet. 

Tidskriften Psychology Today har spårat tre chefskaraktärer som lätt fastnar i mikromanagement.

1 Den talangfulle medarbetaren som plötsligt upphöjs till chef och som inte förstår att hen nu kliver in i en helt ny roll.

2 Chefen som är en lysande solist men ingen teamspelare.

3 Den arrogante chefen som är övertygad om att det finns ingen smartare än chefen själv. Alla dagar i veckan.

Publicerad: fredag 4 december, 2020