Psykologi

Håll dig till rutinerna

Tillhör du dem som mejlar alla dina kollegor tidigt på morgonen innan jobbet? Gör inte det! Intressant studie om vad som händer när våra vanor bryts.

Du försover dig, lämnar ungarna sent på dagis och hinner inte dricka kaffe innan det är dags för första Teamsmötet. En usel morgon som olyckligtvis smittar av sig på resten av dagen som därefter mest bjuder på missförstånd och smågräl. Känns det igen?

Psykologen Shawn McClean har med sitt amerikanska forskarteam undersökt vad som händer med oss när våra morgonvanor förändras.

Undersökningen gav svart på vitt att när våra rutiner ruckas så inträffar ett energitapp. Med tankarna på annat håll minskar såväl engagemang som förutsättningar för att vi ska lyckas lösa resten av dagens utmaningar.

Rätt självklart, egentligen, men det är hur man hanterar den kunskapen som är intressant. Är det till exempel smart att tidigt på morgonen skicka ett gruppmejl till alla anställda? Nej, såklart inte. Det sista man vill ha när man försöker kränga overallen på en sjuåring är en chef som pockar på uppmärksamheten i ett ärende som lika gärna skulle ha kunnat vänta i någon timme. 

Källa: Harvard Business Review

Publicerad: måndag 18 januari, 2021