Carina Malmgren Heander

Ledstjärnor

Premiär för ny intervjuserie

Sveriges HR Förening grundades av Kerstin Hesselgren, en pionjär som brann för en rättvis arbetsmiljö med fokus på människan. I hennes anda frågar vi ledarprofiler och beslutsfattare om vem och vad de inspireras av. Först ut är Carina Malmgren Heander, Sveriges HR Förenings ordförande och Executive Vice President/Chief of Staff på SAS.

När det kommer till inspiration, vilken egenskap värderar du högst?

»Jag inspireras av människor som bidrar till ett bättre samhälle. Människor som följer en idé, oavsett om det är inom näringslivet eller politiken. Detta är en ledstjärna som jag har haft med mig i hela min karriär och som jag ofta återkommer till när jag ställs inför ett val: ›Hur kan jag göra skillnad?‹.«

Kan du ge ett exempel på en sådan person?

»Då vill jag gärna framhålla tidigare EU-kommissionären Cecilia Malmström. Det finns inga politiska värderingar i det, men hennes integritet och förmåga att konsekvent driva sin linje och stå upp för öppenhet och en fri rörlighet för både människor och kapital är lika beundransvärt som inspirerande, och som också är extra viktigt i en tid när nationalism och främlingsfientlighet råder på många ställen. I ett historiskt perspektiv har jag alltid fascinerats av Ellen Key, som hade kraft och förmåga att verka över vitt skilda områden i samhället. Det spelade ingen roll om det handlade om att kämpa för folkbildning, tryckfrihet eller feminism: hon hade samma obrutna energi.«

Det senaste året har fyllts med utmaningar i spåren av pandemin. Finns det någon person eller organisation som inspirerat dig lite extra?

»Det finns många, inte minst inom SAS, som har inspirerat mig och gett framtidshopp under pandemin. Otroligt härligt att se alla som klev fram beredda att göra en skillnad i samhället inom bland annat vården när våra flygplan stod på marken.  I kris kraftsamlar vi och det ger massa energi och inspiration att kämpa vidare.«

Hur inspirerar du andra?

»Det ska nog andra svara på men det jag försöker förmedla är en vision och en väg framåt där alla har sin roll och sitt uppdrag som är avgörande för att nå resultat. Sedan är mitt viktigaste uppdrag som ledare att ge mitt team de bästa förutsättningarna för att lyckas i sina uppdrag. Jag är i grunden ekonom, men insåg tidigt vilka resultat man kan uppnå när man ger människor de rätta utvecklingsmöjligheterna under ett inspirerande ledarskap.«

Vem skulle du vilja läsa om i den här stafetten?

»Jag skulle gärna höra från Cecilia Lundin på Telia. I motsats till transport- och resebranschen så har Telia säkert haft fullt upp i den digitala omställningen som för oss alla blev omedelbar.«

Publicerad: måndag 5 juli, 2021

Tillsammans ser vi framåt!

Med den är intervjuserien vill vi efter ett extraordinärt år lyfta inspirationskällor och hylla de många fantastiska insatser som gjorts under pandemin, av såväl enskilda individer som av organisationer som bidrar till en positiv samhällsutveckling i Kerstin Hesselgrens anda. Det är också ett avstamp mot HR Dagarna och HR Galan i höst, samt Sveriges HR Förenings 100-årsjubileum, där vi firar vår profession och sätter ljuset på några av vår tids viktigaste frågor – och hur vi tillsammans ska ta oss an framtidens utmaningar.