Pontus Nyander och Lina Svensson flankerar Linda Rosander.

TREND

På gång!

Walk and talk är en trend som anammats av allt från kommuner och företag till terapeuter och universitet.

Applegrundaren Steve Jobs var en av pionjärerna, och initierade flera promenadmöten exempelvis med Bill Gates. Två andra stora walk and talk-förespråkare är Barack Obama och Joe Biden som tyckte om att promenera ihop och lösa världsproblem.

Nu har metoden börjat testas som rekryteringsverktyg av Polisen i Västerås. Idén kläcktes av Linda Rosander, aspirant- och rekryteringsansvarig i PO Västmanland.

»Förr bjöd vi in till stora fysiska informationsträffar för personer som var intresserade av att plugga till poliser, men under pandemin har vi fått tänka nytt. Behovet av att ställa frågor har inte minskat, så walk and talk-samtal ligger rätt i ­tiden«, säger hon.

Under en mötesintensiv vecka i slutet av mars anmälde sig 35 personer till de utlysta promenaderna.

»Vi berättade om hur det är att jobba som polis och hur ansökningsprocessen går till. Vi svarade också på alla deras frågor så att de ska känna sig tryggare i hela antagningsprocessen«, berättar Linda.

Hon tror att rekryteringsformatet kommer att vara ett alternativ även efter pandemin.

»Vi kommer definitivt att fortsätta med detta. Alla personer vi träffar får svar på just sina frågor. Det blir också väldigt personligt och de uppskattar att de får träffa oss.«

Publicerad: onsdag 18 augusti, 2021