Joel Hellermark och teamet runt honom på Sana Labs tar inga möten innan klockan 13. »Det är så lätt att dagarna blir fragmenterade.«

MÖTET

»50 procent av alla anställda kommer att ha förlegad kunskap om fem år«

Joel Hellermark hann knappt gå ut gymnasiet förrän han sådde fröet till sitt livsverk. Drygt fem år senare är utbildningsbolaget Sana Labs värt nära en miljard och på god väg att förändra världen genom artificiell intelligens.

Schackspel, långa sällskapsbord och ett ombonat kök som rymmer såväl pasta som kombuchateer. Det känns nästan som att befinna sig hemma i någons lägenhet när Joel Hellermark visar runt i Sana Labs nya »postcovidkontor«, som han kallar det.

»Vi försöker ifrågasätta allt kring vad ett företag ska vara«, säger han och hämtar en kanna vatten ur kylen. »Det finns exempelvis ingenting som säger att ett kontor till 90 procent måste bestå av skrivbord. Jag tror på att skapa miljöer som är optimerade för det man ska åstadkomma. Och i vårt fall är det att maximera sannolikheten att det föds meningsfulla idéer.« 

För tre timmar sedan lagade alla anställda lunch tillsammans här, i köket. Som de gör varje dag klockan tolv. Trots att kontoret på centrala Riddargatan i Stockholm är omgivet av lunchrestauranger.

»Vi tror att de viktigaste idéerna inte växer i möten, så ju mer informella diskussioner vi möjliggör, ­desto bättre idéer kommer födas.
Att laga mat och äta tillsammans är ett sådant tillfälle. Det är inte helt ovanligt att lunchen slutar med att vi alla står vid white boarden.«

»Om inte idén hade haft potential att göra skillnad för hundratals miljoner människor på ett positivt sätt hade den inte varit intressant.«

Joel Hellermark är 25-åringen som redan vid 13 års ålder lärde sig koda genom en onlinekurs via Stanford. När han var 16 startade han sitt förs­ta företag och innan han gick ut gymnasiet sjösatte han sitt livsverk. Det dröjde inte länge förrän han fick uppmärksamhet av såväl Apples Tim Cook som Facebooks Mark Zuckerberg, och i dag är utbildningsbolaget Sana Labs värderat till nära en miljard. Bland investerarna finns EQT, Sven Hagströmer, Max Martin och Sophia Bendz. Den sistnämnda valde att satsa redan i ­begynnelsen, då Joel Hellermark fortfarande bodde hemma hos sina föräldrar på Lidingö.

»Jag visste redan från början att det skulle bli mitt livsprojekt. Att hitta lösningen på en stor utmaning som berör alla industrier var något jag hade letat efter. Om inte idén hade haft potential att göra skillnad för hundratals miljoner människor på ett positivt och signifikant sätt hade den inte varit intressant«, säger han.

Men han är säker på att han funnit nyckeln till en revolution: en plattform som individanpassar ­utbildningar med hjälp av AI, och möjliggör ett livslångt lärande. 

Joel Hellermark
I världens fokus. Joel Hellermark har fått uppmärksamhet av såväl Tim Cook på Apple som Mark Zuckerberg på Facebook.

»Alla strategiska investeringar och utmaningar som företag står inför börjar med lärande. Växer före­taget fort behöver det snabbt onboarda talang. Förändrar nya teknologier företagets affärsmodell, behöver de kompetensutveckla kring det. Sana Labs accelererar lärandet och gör det individanpassat, inter­aktivt och kollaborativt.« 

Själv har han sin osläckbara nyfikenhet som motor. Kanske kommer det både från mamma, som är forskare, och pappa, entreprenör. Otåligheten har alltid funnits i honom.

»I skolan ville jag ständigt hoppa till det svåraste och mest komplicerade för att sedan jobba mig bakåt. Men skolan är väldigt sekventiell och linjär, vilket gjorde mig både jobbig och rastlös.« 

Han berättar att han har lätt för att bli helt ockuperad av vissa saker, framför allt programmering och forskning.

»Vi måste förstå att alla strategiska investeringar och utmaningar som företag och organisationer står inför börjar med lärandet.«

»Jag blev tidigt väldigt passio­nerad för hjärnforskning, hur män­niskor lär sig nya saker, vilket fick mig att spendera sommarlovet i gymnasiet på Cambridge tillsammans med en professor för att lära mig mer. Likaså har AI och deep learning alltid intresserat mig, och det är i mötet mellan dessa två som idén till Sana Labs föddes: att tillämpa maskininlärning på mänsklig inlärning för att göra det mer individanpassat.«

Han lutar sig fram mot bordet.

»Hur kan vi adressera gapet att över 50 procent av alla anställda snart kommer att ha förlegad kunskap? I dag är en kompetens bara relevant i fem år, för att utvecklingen går så fort framåt. Vi behöver agila system och ett utbildningssystem som kan supporta under en hel ­livstid.«

Pandemin var bara i sin linda när Sana Labs upplevde, som många andra, hur allt avtog. Men det var då Joel Hellermark blev kontaktad av presidenten för New York Academy of Sciences. Behovet av att intensiv­utbilda sjukvårdspersonal i att vårda covid-19-patienter var extremt, och han bad om hjälp.

»Vi ställde om direkt och dedikerade hela teamet för att tillsammans med Karolinska institutet och Mount Sinai i New York utveckla ett utbildningsprogram.«

Joel Hellermark
»Jag är inspirerad av människor som Ingvar Kamprad och Bertil Hult, och hur de byggde mer långsiktiga företag.«

Men tiden var knapp, de hade bara några dagar på sig.

»Vi jobbade dygnet runt. Vi har en väldigt missionsdriven kultur så att få möjlighet att stötta i en sådan svår situation kändes otroligt ­meningsfullt och viktigt för oss.«

På bara några månader intensivutbildades över 100 000 inom sjukvården på över 2 000 sjukhus med hjälp av Sana Labs programvara och filosofi: individanpassat och ­kollaborativt.

»Vi visste att varenda sjuksköterska kommer att börja på olika kunskapsnivåer. Vissa är helt nya medan andra bara behöver en påminnelse kring några koncept. Därför blir ­individanpassningen avgörande.«

»Även om vi nu ska fördubbla vår styrka till 100 vill vi alltid att folk ska bli förvånade över hur få vi faktiskt är.«

Genom AI identifierar Sana Labs exakt var kunskapsluckorna är för att sedan skapa ett anpassat program för varje person, samtidigt som denna utbildas ihop med andra.

»I en kollaborativ miljö lär vi oss från kollegor, kan diskutera och utveckla en högre nivå av tänkande. Det blir också mer engagerande när vi lär oss i grupp. Lyckas du kombinera precisionen från det individanpassade med engagemanget från det kollaborativa har du ett väldigt holistiskt sätt av lärande.« 

Joel Hellermark ger sin smart watch en snabb blick. Att vi setts klockan 15 på eftermiddagen är ingen tillfällighet. Han skulle aldrig göra en intervju före klockan 13. Inte ens ta ett möte. Inte heller hans team.

»Nej, det är uteslutet. Det är så lätt att arbetsdagen blir fragmenterad om man har ett möte på förmiddagen – du förlorar en massa fokuserad tid. Därför tar vi bara möten på efter­middagen. All min tid är skräddarsydd, från att jag går upp till att jag går och lägger mig.« 

Joel Hellermark
Joel Hellermark sticker inte under bord med att han hellre ser informella diskussioner än traditionella möten.

Dagarna inleds med träning klockan 7, följt av fokuserat arbete till första måltiden: lunchen klockan 12. Efter möten och middag prick klockan 5 arbetar han ett pass innan kvällsträningen vid 19, för att sedan komma tillbaka och jobba på kontoret ett par timmar. Lampan släcks så att han får åtta timmars sömn. 

»Rutinerna har blivit viktiga för mig. Jag vill optimera min tid så att jag har konsekvent energi. Men på helgerna bryter jag allt och umgås med min sambo Anna och vänner.« 

Som det mesta i Joel Hellermarks liv är även valet av sysselsättning förankrad i forskningen.

»Det kallas ikigai. Utanför Tokyo finns en ö där världens gladaste människor lever. Forskarna har funnit att dessa människor gör något passionerat, som de är unikt bra på, gör en positiv skillnad för världen och samtidigt en karriär på det. Det är den filosofin vi vill bygga våra team på.«

»Tanken är att bygga flera olika studior utspridda över världen med olika syften. Nästa år öppnar vi upp en i New York.«

Med en stor portfölj av kunder som Spotify och Novartis har Sana Labs blivit en framgångssaga bara på fem år. Men det är inget som syns i antalet medarbetare, vilket är helt medvetet.

»Även om vi nu ska fördubbla vår styrka till 100 vill vi alltid att folk ska bli förvånade över hur få vi är. Med ett litet team av T-formad talang kan vi röra oss snabbare och göra mer med mindre resurser. På Apple Design Studios var de 20 personer som hade jobbat tillsammans i över 15 år som designade produkter vilka användes av flera miljarder personer – det är den typen av miljö vi vill skapa.«

»Tanken är i stället att bygga flera studior utspridda över världen, med olika syften. En kan vara i naturen som du kan åka till när du behöver vara lite mer fokuserad, en annan centralt i staden där team kan samlas och ha kreativa möten. Nästa år ­öppnar vi upp en i New York.«

Han tror att det är så framtidens kontor kan se ut.

»Pandemin lärde oss att någon form av flexibilitet gynnar många, men distansarbete på heltid tror jag är en mindre inspirerande väg att gå eftersom du får en minskad koppling till teamet. Lösningen är att investera i båda aspekterna: möjliggöra flexibiliteten men investera ännu mer i det mänskliga mötet på kontoret.«

När pandemin slog till så kunde över 100 000 människor inom sjukvården intensivutbildas med Sana Labs programvara och filosofi.

Men var exakt Joel Hellermark själv kommer befinna sig framöver återstår att se.

»Förut var jag i en ny stad varje vecka. Det blir nog något jag återgår till nu när allt öppnat upp igen. Det är möjligt att jag bor någon annanstans i världen om tio år. Du får fråga min tjej, hon bestämmer«, ler han.

Att det är Sana Labs han ska dedikera sig till resten av livet är däremot tveklöst.

»Jag är inspirerad av personer som Ingvar Kamprad och Bertil Hult, och hur de byggde mer långsiktiga företag. Vi ser stor potential i att vi kan bli världens största utbildningsföretag och ett av världens viktigaste bolag, men vi är ödmjuka i att vi knappt har börjat.«  

Joel Hellermark
Joel Hellermark blev tidigt intresserad av hjärnforskning. Under gymnasietiden spenderade han ett helt sommarlov i Cambridge tillsammans med en professor för att lära sig mer.

Text: Elin Liljero Eriksson
Foto: Karl Nordlund

Publicerad: tisdag 9 augusti, 2022

Joel Hellermark

Bor: Stockholm.

Gör: Grundare och vd för AI-bolaget Sana Labs.

Favoritsyssla utanför jobbet: Klättra, umgås med flickvän och vänner.

Förebild: Buckminster Fuller – arkitekt och formgivare, men också en av ledarna bakom effektiv altruism och fadersfiguren bakom metaproblem-filosofin, som går ut på att optimera hur man kan göra så mycket positiv skillnad som möjligt. 

Lektyr på sängbordet: Jag läser i telefonen och i går kväll började jag på The Book of Tea.