Johanna Flanke har arbetat med HR i hela sitt yrkesliv. Meritlistan är gedigen med tidigare positioner på Volvo, RISE och Centrum för global HRM.

MÖTET

»Just nu är jag i den fasen då jag bara känner glädje«

En inget är omöjligt-attityd, brobyggaranda och stora framtidsvisioner märks hos Sveriges HR Förenings nya generalsekreterare. Vi har mött Johanna Flanke.

Mäster Samuelsgatan, Stockholm. Johanna Flanke går som i en labyrint inne på kontorshotellet Epicenter. Det är en tidig fredagsförmiddag i januari och här, ett stenkast från folkvimlet vid Sergels torg, hyr Sveriges HR Förening in sig i ett av rummen. Knappt en vecka in på det nya jobbet som generalsekreterare är det mycket som är nytt.

»Just nu är jag i den fasen då jag bara känner glädje. Hoppas att jag alltid kommer känna så«, skrattar hon när vi till slut hittar till mötesrummet.

Under sina många år i olika HR-roller inom Volvokoncernen, HR-direktör på RISE, ordförande för Centrum för global HRM:s Advisory Board och nu senast som konsult har Johanna Flanke på olika sätt även engagerat sig för HR-branschen i stort.

»Jag har jobbat med HR-frågor under hela mitt yrkesliv och alltid velat bidra till den stora bilden, varit intresserad av hur vi kan utveckla vår profession så att vi ständigt är relevanta för företags och organisationers utveckling. Så när möjligheten att bli generalsekreterare för Sveriges HR Förening dök upp kände jag att det skulle vara fantastiskt roligt att få bidra till det på heltid.«

Johanna Flanke
Kvinnliga förebilder har varit viktiga. »Kvinnor som i sina yrkesroller tar för sig och visar att de inte ger upp.«

Engagemanget går att spåra långt tillbaka. Till den dagen då Johanna mötte Håkan. Personalchefen Håkan på Arvika gjuteri, där Johannas pappa var produktionschef och hon praoade under högstadietiden.

»Det var det som Håkan arbetade med som fascinerade mig. Han fokuserade på hur alla jobbade, säkerställde att de inte skadade sig och skapade engagemang hos de anställda. Människor och beteenden kopplat till business – det är det jag ska syssla med, insåg jag när praoperioden var slut.«

Med målet i sikte gick hon Personalvetarprogrammet vid Karlstads universitet och inte långt därefter fick hon jobb inom HR på Volvo i Göteborg. En arbetsplats hon skulle välja att stanna på i 18 år.

»Det var en fantastisk tid i livet och jag fick väldigt många möjligheter, roller och relationer inom Volvo. Jag fick arbeta internationellt och utvecklades otroligt mycket under alla dessa år.«

Konsten att vara schyst

Genom sitt yrkesliv har hon haft flera ledarpositioner och som kvinna har hon ibland behövt hitta sina egna vägar.

»Det har varit viktigt för mig att ha kvinnliga förebilder, kvinnor som i sina yrkesroller tar för sig och visar att de inte ger upp«, säger hon och konstaterar:

»Så många gånger i min karriär, framför allt i början, har jag fått upprepa mig för att någon ska lyssna, för att kort därefter höra en man i samma rum säga exakt samma sak. Men i stället för att bli arg på det har jag ofta använt min humor: men vad roligt! Du säger ju samma sak som jag, då tycker vi lika!‹«  

Strategin bottnar i en värdering som etsade sig fast i henne redan som tonåring, på gjuteriet.

Johanna Flanke
Den positiva attityden kommer från föräldrarna, tror Johanna Flanke. »De har alltid sagt: ›Du kan göra vad du vill om du bara vill!‹«

»Jag minns att jag valde att inte berätta för någon där att jag var produktionschefens dotter. En dag när pappa gick förbi i fabriken sa en av killarna: ›Kolla han som går där, det är chefen. Han är så schyst.‹ Jag blev så berörd av det. Att vara schyst betyder inte att man gör allt som alla säger eller accepterar allt, men att man är schyst. Det är en ambition som följt med mig.«

2014 utnämndes Johanna Flanke till Årets personalchef inom Employer branding av Universum, bland annat för att hon implementerade HR som en naturlig del i företagets verksamhet.

»Min drivkraft har alltid varit företagets eller organisationens uppdrag, det vi ska åstadkomma tillsammans. Därför ser jag HR-frågorna som en självklar del av kärnverksamheten. På så sätt får vi komma med våra perspektiv och vår kompetens, vilket är en win-win för hela verksamheten.«

»Jag tror inte på HR som en ›kiosk‹, dit chefer ska komma och bara lägga in sina beställningar. Det är klart vi ska stötta chefer med det de behöver, men uppdraget är betydligt större än så. HR-kompetens är en förutsättning för utveckling.«

De senaste åren har Sveriges HR Förening genomgått ett stort förändringsarbete, under ledning av tidigare generalsekreterare Lena Bjurner. Att komma in och ta vid nu är något Johanna Flanke beskriver som ett lyxläge.

Johanna Flanke
En bättre medlemsupplevelse, starkare varumärke och utveckling av föreningens community. Visionen är att fortsätta i samma riktning som hittills.

»Föreningen är på en riktigt bra plats. Jag tycker att det sammanfattas väl i värderingarna vi har: modiga, bjussiga, relevanta och hållbara. Det är mer än ord, det är verkligen de som genomsyrar allt föreningen gör i dag. Utifrån våra medlemmar arbetar vi för att få till bra samarbeten, relevant innehåll och underlättar samtal så att hela professionen får mer mod och stöd till att ta nästa kliv tillsammans. Det finns både hjärta och hjärna.«

Hur vill du ta föreningen vidare?

»Jag vill fortsätta utveckla det som redan är påbörjat. Vi arbetar just nu med flera projekt parallellt för att förbättra medlemsupplevelsen ytterligare, stärka vårt varumärke samt skapa en plattform för vårt community, för att förbättra utbytet av erfarenheter. Att arbeta mer digitalt har varit en strategi som vi, passande nog, jobbat efter sedan hösten 2019. Nu vill vi ta nästa steg för att kunna göra ännu bättre innehåll för våra medlemmar baserat på data. Så efter mycket idéskapande och planerande är vi nu mitt inne i genomförandefasen.«

Vilka är dina framtidsvisioner för HR Föreningen?

»Att vi ska fortsätta vara relevanta och skapa värde för våra medlemmar, bygga fler relationer och med det ge utrymme för innovation. Jag tror också att vi har en viktig plats i det publika rummet i och med den omställning hela samhället är mitt uppe i – och där people-frågan är central.«

Sveriges HR Förening startades i den omvälvande omställning som vårt samhälle stod inför under den första industriella revolutionen, för 100 år sedan. Nu är vi inne i ännu en tid av konstanta förändringar runt omkring oss.

Johanna Flanke
»Jag har ofta en positiv inställning till saker och det tror jag är min styrka. Det kommer nog från mina föräldrar.«

»Jag tror att vi behöver dela med oss mer, av och med varandra. Alla vi inom HR, tillsammans med experter, kan lösa både komplexa och nya utmaningar. Ännu fler perspektiv behövs, och ett skifte av mindset. Från att HR bidrar med värde genom att ha svar på frågor, till att nyfiket ge sig ut på upptäcktsfärd tillsammans med andra för att hitta nya lösningar«, säger hon och tillägger:

»Vi hoppas att samla fler nyfikna medlemmar som vill dela med sig av sina erfarenheter och idéer för att bidra till utvecklingen av sina företag och organisationer – och inte minst sig själva.«

Kanske Johanna Flankes vida nätverk också kan komma väl till nytta för föreningen. Förutom till näringslivet har hon sedan många år en nära relation till akademivärlden. 2019 blev hon ordförande för Centrum för global HRM (CGHRM) advisory board – ett forskningscentrum vid Göteborgs universitet som ska stärka svensk HRM-forskning genom att utgöra en mötesplats för akademi, näringsliv och offentliga organisationer.

»HR Föreningen är en fantastisk möjliggörare till att skapa platser där just olika perspektiv kan mötas. Ett exempel är Fråga forskaren – en plats vi skapat där forskningen inom HR-området kan möta HR-kollegor i företag och organisationer, vilket vi ser verkligen uppskattas. Jag tror på att bygga broar!«

Johanna Flanke
»Jag tror inte på HR som en ›kiosk‹, dit chefer ska komma och bara lägga in sina beställningar… uppdraget är betydligt större än så.«

Varannan vecka i Stockholm

Och i den skakiga tid som världen nu befinner sig i kommer HR att spela en än mer betydande roll, tror hon.

»Krig, inflation, klimatkris… Det finns mycket omkring oss som är svårt, men i utmaningarna kan vi hitta nya lösningar. Den kompetens som HR besitter kommer därför bli allt viktigare, vilket vi också sett i flera mätningar den senaste tiden«, säger hon och understryker:

»Men HR ska inte bara hjälpa organisationer och företag att transformera sig och klara av att navigera i en osäker tid. Vi måste också transformera oss själva. Jag tror på ständigt lärande och att hela tiden se till att vara relevanta. Det driver mig!«

Att se ljuset i mörkret verkar vara något av hennes signum. Johanna Flanke ler.

»Jag har ofta en positiv inställning till saker och det tror jag är min styrka. Det kommer nog från mina föräldrar som alltid sagt: Du kan göra vad du vill om du bara vill!‹ Sen har jag så klart åkt på smällar längs vägen, men jag har ändå alltid valt att se möjligheter.«

Det går mot lunchtid och vi slingrar oss ut från mötesrummet. För Johanna väntar ett möte på stan följt av arbete med teamet på Sveriges HR Förening, innan helgen tar vid i staden där hon numera kommer arbeta varannan vecka.

»Göteborg är min hemstad där jag bor med min dotter och hund, men det ska bli roligt att också tillbringa tid här i Stockholm – upptäcka restauranglivet, gå på museer och konserter. Närmast i tiden är en spelning med Ane Brun, en av mina absoluta favoriter. Det ser jag fram emot!«

Text: Elin Liljero Eriksson
Foto: Karl Nordlund
: Bilderna är tagna på Unity i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Tack!

Publicerad: tisdag 14 februari, 2023

JOHANNA FLANKE

Bor: Göteborg och Stockholm.

Yrke: Generalsekreterare för Sveriges HR Förening.

Förebilder: Min pappa, som andra beskrev som schyst. Så vill jag också vara.

Dold talang: Jag är jättebra på att hänga skedar på näsan. Vad jag ska använda det till vet jag inte, än.

Lektyr på sängbordet: Konsten att vara snäll av Stefan Einhorn. Jag har läst den flera gånger.

Motto: »Finns det en vilja, finns det en väg.«