Johanna Flanke, generalsekreterare, HR-föreningen. Foto: Karl Nordlund.

KRÖNIKA

Tack, Mats Alvesson!

Vilken sommar det blev!

Jag var på en tävling för islandshästar strax utanför Halmstad med en kompis. Det plingade till i telefonen och jag fick upp en artikel med rubriken Låt dig inte styras av ett makthungrigt HR. Det var en debattartikel i Expressen av professor Mats Alvesson. Jag läste artikeln flera gånger. Kunde det verkligen vara så att en professor som representerar akademin i Sverige, en akademi vars förtroende bygger på dess vetenskapliga grund och evidens, menar att alla som har valt yrket »HR« är maktgalna och står i vägen för kärnverksamheten? Kunde det verkligen vara så att den evidens han menade sig ha för detta bestod av att en bekant till honom, som också är professor, var upprörd över att någon på HR tvingat honom att ta del av en gemensam utvecklingsinsats inom hans organisation? Ja, så var det. Tillsammans med Stefan Tengblad, professor i human resource management vid Göteborgs universitet, skrev jag ett debattsvar som Expressen valde att publicera och Mats Alvesson fick som sig bör en replik.  

Men trots att Mats Alvesson valde att generalisera och att det var mer av irritation än evidens från hans sida, så var detta, som jag ser det, riktigt bra. Vi fick en möjlighet som vi kanske inte hade fått annars. Vi fick lyfta fram vilken roll och betydelse inom en organisation eller ett företag som HR har. Vi fick en chans att med evidens bland annat visa att vi är få som jobbar med HR i Sverige i jämförelse med hur det är i andra länder. 

Behöver vi kunna ta kritik som profession och se på oss själva och hela tiden utvecklas för att kunna bidra på bästa sätt? Svaret är såklart enkelt: Ja! Vi är en relativt ung profession och har i och med det på olika sätt under åren ifrågasatts: »Vad gör HR egentligen?« Det tror jag har gett oss en fördel och en förmåga att hela tiden se hur vi kan lära och utvecklas inom vår profession och tillsammans med andra. 

Modern HR är allt annat än det Mats Alvesson gav en bild av och vi har, som jag ser det, fått en fantastisk möjlighet att visa det i både ord och handling. Tack Mats Alvesson!

PS. Läs gärna mer på vår sajt HRPeople.se, där kan du följa debatten från början till slut. 


Johanna Flanke, generalsekreterare, HR-Föreningen

Publicerad: tisdag 19 september, 2023