Vd:n som älskar AI. Foto: Max Remes

SPANING

Guide till galaxen

Arash Gilan, vd och författare, har samlat sina tankar om generativ AI i en bok. För HR ser han stora möjligheter till bättre upplevelser, relevant information och stöd.

»Bara fantasin sätter gränser«, ­säger Arash Gilan, vd på Viva ­Media Group och författare till I Love AI – en personligt skriven handbok om vad generativ AI har att erbjuda oss.

»Potentialen för AI inom sjukvården och juridiken är stor – och i demokratiseringen av ­kreativitet. Den största faran är att vi kan bli ännu mer passiva och tappa vår ­initiativförmåga«, säger han.

»Alla kommer att arbeta med AI i framtiden. Om man ändå ska fokusera på en grupp kan man se att tjänstesektorn är maskinens nya hemmaplan. AI och robotik kan göra att många praktiska jobb kan automatiseras. Många människor kommer att behöva byta yrke, men historiskt sett har ny teknik alltid skapat fler jobb än den har ­tagit bort.« 

Inom HR är möjligheterna många, menar Arash Gilan.

»Generativ AI kan användas för att förbättra rekryteringsprocessen, identifiera kompetensluckor och utvecklingsmöjligheter för befintliga medarbetare, samt för att förbättra medarbetarens upplevelse genom att erbjuda personlig och ­relevant information och stöd.«                    

Text: Salka Hallström

Publicerad: måndag 18 mars, 2024