Anna Carlsson, HR Tech-analytiker.

KRÖNIKA

AI – kejsarens nya kläder?

Stirra dig inte blind på AI! För att vi ska lyckas i vår digitala framtid behöver vi använda hela verktygslådan, menar HR Tech-analytikern Anna Carlsson.

AI har snabbt blivit det hetaste samtalsämnet inom HR-världen, och det är lätt att förstå varför. AI erbjuder fascinerande möjligheter att automatisera och stötta medarbetare i deras dagliga arbete, och många känner stressen att börja använda AI innan de blir omsprungna av andra som redan har lärt sig att utnyttja dess kraft.

Men i vår iver att omfamna detta nya, spännande verktyg riskerar vi att tappa fokus på vad som långsiktigt är viktigast för vår organisation. Är AI verkligen lösningen på alla våra problem, eller är vi på väg att göra samma misstag som kejsaren i sagan – förblindade av något som glittrar som guld, men som kanske inte är det vi egentligen behöver?

AI är utan tvekan ett mångsidigt och kraftfullt verktyg. Men även den bästa schweiziska armékniv kan inte ersätta en borrmaskin när du behöver borra ett hål. AI kan hjälpa oss på många områden, men det är viktigt att komma ihåg att det inte är en universallösning.

I dagsläget är det få inom HR som verkligen utnyttjar kraften i data och de tekniska möjligheter som redan finns tillgängliga. Trots detta har vi nu kastat oss över AI, som om det vore den enda nyckeln till framtidens HR.

Dataanalys är ett exempel på ett område där många HR-avdelningar fortfarande har en lång väg att gå. Genom att analysera och förstå data kan vi få insikter som hjälper oss att fatta mer informerade beslut och skräddarsy strategier som verkligen gör skillnad, och som frigör tid till de viktiga aktiviteter där det mänskliga samtalet står i centrum. Dessutom är data grunden till många mer avancerade AI-lösningar.

Det är därför avgörande att vi som HR-professionella inte stirrar oss blinda på ChatGPT och liknande verktyg. Vi måste bredda vår syn och se hur olika teknologier kan komplettera varandra. Att förstå och använda dataanalys, att integrera digitala plattformar på bästa sätt och att skapa en kultur där teknik och mänsklig insikt går hand i hand – det är vad som kommer att leda till verklig framgång.

Så innan vi utropar ChatGPT till lösningen på alla våra problem, låt oss komma ihåg att varje verktyg har sin plats. AI är ett fantastiskt verktyg, men det är just det – ett verktyg bland många. Och för att lyckas i vår digitala framtid behöver vi använda hela verktygslådan och utbilda oss inom ett bredare teknologiskt perspektiv, inte bara AI.


Anna Carlsson är digitaliseringsexpert och leder HR-föreningens utbildning HR loves tech & AI.


Publicerad: fredag 16 augusti, 2024

»AI är utan tvekan ett mångsidigt och kraftfullt verktyg. Men även den bästa schweiziska armékniv kan inte ersätta en borrmaskin när du behöver borra ett hål.«